Сказати «Дуже Дякую»


Сума до перерахування р.

чи потрібно оскаржувати в суді виконавчий напис нотариуса по кредитному договорі

Добрий вечір.

У разі наявності підстав для оскарження виконавчого напису необхідно звертатися до суду з позовом про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню.

Щодо загальних підстав для скасування виконавчого напису необхідно зазначити наступне.

иконавчий напис являє собою розпорядження нотаріуса щодо примусового стягнення на майно, яке здійснюються на документах, що підтверджують відповідне зобов‘язання. Належить до позасудових способів захисту прав кредитора.

Основною перевагою виконавчого напису є те, що він дозволяє уникнути судової тяганини, вчиняється у короткі строки та є виконавчий документом, який може бути перед‘явлений до виконання аналогічно до виконавчого листа, який видається на підставі рішення суду.

Виконавчі написи вчиняються на боргових документах,серед яких, найчастіше виступають: іпотечні, кредитні угоди.

Увага ??Вчинення виконавчого напису на договорі, який не є нотаріально посвідчений суперечить законодавству та є неправомірним.

Важливо ??Нотаріус має право вчиняється лише за умови документального підтвердження безспірної заборгованості, тобто чи є заборгованість взагалі та чи саме такого розміру, який заявляє кредитор.

Найпоширеніші помилки, які допускають нотаріуси при вчиненні виконавчого напису:

1. Вчинення виконавчого напису всупереч безспірної заборгованості, за відсутності належно оформлених документів в кредитора для підтвердження заявленого розміру заборгованості.

2. Вчинення виконавчого напису на договорах, які не є нотаріально посвідчені.

3. Не пред‘явлення кредитором до боржника письмової вимоги про усунення порушення зобов‘язання.

4. Порушення строків звернення до нотаріуса.

Варто пам‘ятати, що процедура виконання виконавчого напису здійснюється у відповідності до ЗУ «Про виконавче провадження».

У разі наявності відповідних порушень, боржник має право звернутися з позовом в суд про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню. В такому випадку паралельно з позовом подається заява про забезпечення позову шляхом зупинення стягнення на підставі виконавчого документа, який оскаржується боржником. У разі не вжиття забезпечення позову в процесі розгляду справи кредитор може звернути стягнення на майно, реалізувати його на торгах, а наявність забезпечення позову унеможливить вчинити такі дії.

У разі необхідності юридичної консультації та допомоги, звертайтесь через мій профіль.

Зв'язатися з юристом
Марта Змисла , місто Львів
Телефон:+38(099)445-52-40
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Попередня консультація безкоштовна. Складання процесуальних документів та повний юридичний супровід - ціна договірна. Подяка приймається на картку Приват Банк 5168757396816854



Типові договориБланки договорів



Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860