юридична сила наказу без погодження з профкомом

19.05.2021

Якщо я не є членом первинної профспілкової організації чи може роботодавець застосувати відповідно до мене заохочення(наприклад надання премії) без погодження з профспілковим комітетом? у нас на підприємстві гололва первинної профспілкої організації розділяє людей на друзів та ворогів і відмовляється погоджувати премії не членам профспілкової організації.Роботодавець піддається його тиску.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго дня, Ольга.

Питання, з яким Ви звернулися, доволі дивне.

Діяльність профспілок має бути спрямована на захист прав та законних інтересів працівників.

Усі профспілки здійснюють свою діяльність на підставі Закону України Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності

Так, згідно ст. 1 цього Закону професійна спілка (профспілка) - добровільна неприбуткова громадська організація, що об'єднує громадян, пов'язаних спільними інтересами за родом їх професійної (трудової) діяльності (навчання). При здійсненні своєї діяльності, профспілки мають неухильно дотримуватися положень Конституції України, Кодексу законів про працю та інших Законів України.

Згідно ст. 5 цього Закону належність або неналежність до профспілок не тягне за собою будь-яких обмежень трудових, соціально-економічних, політичних, особистих прав і свобод громадян, гарантованих Конституцією України, іншими законами України.

Забороняється будь-яке обмеження прав чи встановлення переваг при укладанні, зміні або припиненні трудового договору у зв'язку з належністю або неналежністю до профспілок чи певної профспілки, вступом до неї або виходом із неї.

Повноваження профспілок вказані в ст. 21 Закону України Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності.

Якщо голова первинної профспілкової організації створює перешкоди для преміювання працівників, він порушує гарантовані Конституцією України та Кодексом Законів про працю права працівників.

Недодержання в своїй діяльності Конституції України, Законів України, сприяння обмеженню прав працівників є підставою для порушення питання про припинення діяльності такої професійної спілки.

Зв'язатися з юристом
ЮО " Your Protection ", місто Миколаїв
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Позовна заява - від 1500 грн.
Оформлення заяв, скарг, договорів - від 400 грн.
Представництво інтересів в суді - від 1200 грн.
Платні консультації - від 300 грн.

Наказ про преміювання конкретного працівника не підлягає погодженню з профспілкою, якщо інше не зазначене у вашому положенні про преміювання, якщо таке, відповідно, затверджене на вашому підприємстві.

Зв'язатися з юристом
Яцюк наталія, місто Київ
Телефон:+38 (098) 414-65-40
E-mail:[email protected]


Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 3
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860