Сказати «Дуже Дякую»


Сума до перерахування р.

За заповітом моєї бабусі, моя мати отримала земельну ділянку у рівних частинах із своєю сестрою та відмовились від своїх часток на користь рідного брата який не входив до спадкоємців за заповітом. Чи маю

Відповідно до ч. 1 ст. 1274 Цивільного кодексу України "Спадкоємець за заповітом має право відмовитися від прийняття спадщини на користь іншого спадкоємця за заповітом.". Тобто відмова повинна бути лише на користь особи яка зазначена в заповіті. Це положення обумовлюється тим що відмова від спадщини за заповітом на користь особи яка не зазначена в заповіті не відповідає волі заповідача. У випадку якщо рідний брат вашої матері не зазначений в заповіті, або не є підпризначеним спадкоємцем у нього не виникає прав на спадкове майно навіть при існуванні заяви про відмову від спадщини на його користь. Згідно зі ст. 1266 ЦКУ Внуки спадкодавця спадкують спадкове майно за правом представлення, тобто "Внуки, правнуки спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові, бабі, дідові, якби вони були живими на час відкриття спадщини."

Щодо строку прийняття спадщини, згідно положення ст 1270 ЦКУ він становить 6 місяців з дня відкриття спадщини. У випадку пропущення цього строку з поважних причин спадкоємець має право подати позовну заяву про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини до суду.

Зв'язатися з юристом
Пітренайте Ребекка Броніславівна, місто Київ
Телефон:068 627 39 86
E-mail:[email protected]


Типові договориБланки договорів



Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]