Термін прийняття спадщини другого ступеня спорідненості.

За заповітом моєї бабусі, моя мати отримала земельну ділянку у рівних частинах із своєю сестрою та відмовились від своїх часток на користь рідного брата який не входив до спадкоємців за заповітом. Чи маю я Право заявити про намір вступити у спадщину як онук померлої після 9 місяців відкриття спадкової справи?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Відповідно до ч. 1 ст. 1274 Цивільного кодексу України "Спадкоємець за заповітом має право відмовитися від прийняття спадщини на користь іншого спадкоємця за заповітом.". Тобто відмова повинна бути лише на користь особи яка зазначена в заповіті. Це положення обумовлюється тим що відмова від спадщини за заповітом на користь особи яка не зазначена в заповіті не відповідає волі заповідача. У випадку якщо рідний брат вашої матері не зазначений в заповіті, або не є підпризначеним спадкоємцем у нього не виникає прав на спадкове майно навіть при існуванні заяви про відмову від спадщини на його користь. Згідно зі ст. 1266 ЦКУ Внуки спадкодавця спадкують спадкове майно за правом представлення, тобто "Внуки, правнуки спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові, бабі, дідові, якби вони були живими на час відкриття спадщини."

Щодо строку прийняття спадщини, згідно положення ст 1270 ЦКУ він становить 6 місяців з дня відкриття спадщини. У випадку пропущення цього строку з поважних причин спадкоємець має право подати позовну заяву про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини до суду.

Зв'язатися з юристом
Пітренайте Ребекка Броніславівна, місто Київ
Телефон:068 627 39 86
E-mail:[email protected]

нет вы не можете претендовать на наследство только ваша мама по завещанию.отказ только на тех кто записан в завещании.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/

Доброго вечора. Якщо спадкоємець за заповітом або за законом помер після відкриття спадщини і не встиг її прийняти, право на прийняття належної йому частки спадщини, крім права на прийняття обов'язкової частки у спадщині, переходить до його спадкоємців (спадкова трансмісія) (стаття 1276 Цивільного кодексу України). Внуки не належать до спадкоємців за законом перших черг. Тобто у Вас мало шансів отримати спадщину при живій матері. За ч. 5 ст. 1274 цивільного кодексу, відмова від прийняття спадщини може бути визнана судом недійсною з підстав, встановлених статтями 225, 229-231 і 233 цього Кодексу. Стаття 229 ЦК має назву "Правові наслідки правочину, який вчинено під впливом помилки". Тобто цю відмову судом може бути визнано недійсною. Законодавством не визначено коло осіб, які можуть звернутись до суду із заявою про визнання помилкового правочину недійсним. Це означає, що особа, права якої зачіпаються внаслідок такого правочину, може подати до суду заяву про визнання його недійсним. У разі визнання судом відмови від прийняття спадщини недійсною спадкувати мають за заповітом Ваші матір та тітка. Якщо від прийняття спадщини відмовився один із спадкоємців за заповітом, частка у спадщині, яку він мав право прийняти, переходить до інших спадкоємців за заповітом і розподіляється між ними порівну. Відмова спадкоємця за заповітом від прийняття спадщини не позбавляє його права на спадкування за законом. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу (спадкоємці за законом).

Зв'язатися з юристом
Босак (Бандурка) Назарій Орестович, місто Львів
ICQ:581230319
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Надання розгорнутої правової консультації, юридичних порад, правової інформації та юридичних роз'яснень, праця з документами правового характеру, юридично-претензійна робота, зроблення правового висновку, ведення правничого супроводу, загальна правова робота по судовому розгляду, відстоювання інтересів громадянина в органах виконавчої влади, деякий захист клієнта від проступків, робота по відносинах клієнта із судово-правоохоронними органами тощо-150 грн. за годину безпосередньо праці.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 9
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]