Сказати «Дуже Дякую»


Сума до перерахування р.

Доброго дня чи може благодійна організація пожертвувати іншій БО медикаменти? чим регулюється така можливість?

Надання благодійної допомоги є правочином згідно ст. 202 Цивільного кодексу (ЦК).

Такий правочин може вчинятися в різних формах:

- простій письмовій (наприклад, при вчиненні правочину між юридичними особами, юридичною і фізичною особою - ст. 208 ЦК)

- усній (наприклад, при вчиненні правочинів, які повністю виконуються сторонами у момент їх вчинення, за винятком правочинів, які підлягають нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, а також правочинів, для яких недодержання письмової форми має наслідком їх недійсність - ст. 206 ЦК. В такому випадку не діє навіть правило про просту письмову форму, встановлене для правочинів між юридичною і фізичною особою)

- нотаріальній (наприклад, при передачі нерухомості).

Найбільш розповсюдженою є вимога про просту письмову форму правочину.

При цьому згідно ст. 207 ЦК правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо його зміст зафіксований в одному або кількох документах (у тому числі електронних), у листах, телеграмах, якими обмінялися сторони. Такими документами можуть бути, наприклад, заява або звернення бенефіціара та відповідне письмове рішення благодійної організації, як вказано у Вашому запиті. Однак в договірних відносинах подібного типу законодавство не встановлює, що ініціатива встановлення відносин повинна обов'язково надходити від бенефіціара, тому і документи, що оформлюють договір, не обов'язково повинні містити заяву бенефіціара. Вони можуть бути різними, наприклад, спочатку рішення організації, а потім письмова згода бенефіціара на прийняття допомоги (оформлена підписом на листі, акті приймання-передачі, відомості тощо).

Однак навіть якщо письмова форма не додержана, це не означає автоматичної недійсності усного договору. Договір визнається чинним, якщо інше прямо не встановлено в законі (ст. 218 ЦК). При цьому факт укладення договору не може доводитись показаннями свідків, лише письмовими доказами (накладні, акти, відомості тощо), відео та аудіозаписами тощо. При цьому в деяких випадках факт прийняття допомоги може виводитись навіть з бездіяльності бенефіціра (відсутності доказів відмови від пожертви) - ст. 722 ЦК.

В той же час звертаю Вашу увагу на положення п. 44.1 ст. 44 Податкового кодексу, згідно якого для цілей оподаткування платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством. Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, що визначені абзацом першим цього пункту.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Активні юристиАктивні юристи

Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: 0637323860
Телефон: +38 (097) 410 44 00
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 2
Телефон: [email protected]