Сказати «Дуже Дякую»


Сума до перерахування р.

Чи має право орендатор огороджувати став сіткою, ставити колючий дріт (у воді в т.ч.), зрубувати довкола дерева та гіллям засмічувати береги? Якою статею можна керуватися проти орендатора?

Доброго дня шановна Світлана.

Якщо орендар відгородив водойму парканом і не допускає до неї людей, то, в першу чергу, потрібно згадати, що у статті 51 Водного кодексу України сказано: «Орендарі водного об'єкта зобов'язані передбачити місця для безоплатного забезпечення права громадян на загальне водокористування (купання, плавання на човнах, любительське і спортивне рибальство тощо). При визначенні таких місць перевага надається традиційно розташованим місцям масового відпочинку. У межах населених пунктів забороняється обмеження будь-яких видів загального водокористування, крім випадків, визначених законом. Заборона загального водокористування водними об'єктами, наданими в користування на умовах оренди, та їх нецільове використання є підставою для розірвання договору оренди.» (витяг із ст. 51). Тобто, в будь-якому випадку, орендар зобов'язаний визначити місця для рекреації, напування худоби, тощо. Все це повинно бути прописано у договорі оренди, однак сільські голови часто нехтують цим моментом, тому і виникають конфлікти з даного приводу. Місцевим жителям, у яких трапився конфлікт з орендарем варто запам'ятати кілька положень ст. 47 Водного кодексу України «Право загального водокористування». Адже, якщо в орендаря правильно оформлені всі документи на водойму, він дійсно може частково або повністю обмежити право на користування водного об'єкту. « Місцеві ради зобов'язані повідомляти населення про встановлені ними правила, що обмежують загальне водокористування.

Найголовніше, що потрібно знати: опираючись на ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» місцевим органам влади (сільським радам) надаються дуже розширені повноваження. Якщо у вас виник конфлікт із орендарем ставка – звертайтесь до голови сільської ради та до обраних вами депутатів.

Зв'язатися з юристом
Титаренко Яна Сергіївна, місто Дніпро
Телефон:+38 (067) 630-77-35
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Особисті консультації ( в особистих повідомленнях на сайті чи по e-mail) здійснюється на платній основі від 100 грн.( В залежності від складності питання).
Написання позовних заяв, скарг, договір та інших процесуальних документів - ціна договірна.
Подякувати за конституцією ви можете слідуючи чином карта Приват банку 4149625810823912



Типові договориБланки договорів



Активні юристиАктивні юристи

онлайн
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860