Оренда водойм

02.08.2018

Чи має право орендатор огороджувати став сіткою, ставити колючий дріт (у воді в т.ч.), зрубувати довкола дерева та гіллям засмічувати береги? Якою статею можна керуватися проти орендатора?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго дня шановна Світлана.

Якщо орендар відгородив водойму парканом і не допускає до неї людей, то, в першу чергу, потрібно згадати, що у статті 51 Водного кодексу України сказано: «Орендарі водного об'єкта зобов'язані передбачити місця для безоплатного забезпечення права громадян на загальне водокористування (купання, плавання на човнах, любительське і спортивне рибальство тощо). При визначенні таких місць перевага надається традиційно розташованим місцям масового відпочинку. У межах населених пунктів забороняється обмеження будь-яких видів загального водокористування, крім випадків, визначених законом. Заборона загального водокористування водними об'єктами, наданими в користування на умовах оренди, та їх нецільове використання є підставою для розірвання договору оренди.» (витяг із ст. 51). Тобто, в будь-якому випадку, орендар зобов'язаний визначити місця для рекреації, напування худоби, тощо. Все це повинно бути прописано у договорі оренди, однак сільські голови часто нехтують цим моментом, тому і виникають конфлікти з даного приводу. Місцевим жителям, у яких трапився конфлікт з орендарем варто запам'ятати кілька положень ст. 47 Водного кодексу України «Право загального водокористування». Адже, якщо в орендаря правильно оформлені всі документи на водойму, він дійсно може частково або повністю обмежити право на користування водного об'єкту. « Місцеві ради зобов'язані повідомляти населення про встановлені ними правила, що обмежують загальне водокористування.

Найголовніше, що потрібно знати: опираючись на ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» місцевим органам влади (сільським радам) надаються дуже розширені повноваження. Якщо у вас виник конфлікт із орендарем ставка – звертайтесь до голови сільської ради та до обраних вами депутатів.

Зв'язатися з юристом
Титаренко Яна Сергіївна, місто Дніпро
Телефон:+38 (067) 630-77-35
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Особисті консультації ( в особистих повідомленнях на сайті чи по e-mail) здійснюється на платній основі від 100 грн.( В залежності від складності питання).
Написання позовних заяв, скарг, договір та інших процесуальних документів - ціна договірна.
Подякувати за конституцією ви можете слідуючи чином карта Приват банку 4149625810823912



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

онлайн
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860