оплата труда

я работаю в санитарно медицинской части 19 слесарем по ремонту оборудования со 2 июля дополнительно после основной работы,работаю 4 часа слесарем сантехником. Мне оплатили работу согласно отраб времени без доплаты до минимальной зарплаты и указали что это замещение отсутствующего работника! но этоже совместительство!?? разьяните пожалуйста!

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Валерий.

Вы тут полностью правы, но взыскивать не полученное рекомендую после увольнения.

Зв'язатися з юристом
Nikjlay Kasyanov, місто Дніпро
Телефон:[email protected]
Skype:yurist4201
ICQ:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Дого
вірна. Минімальна вартість 200 грн. Монобанк картка № 4441114441485610 Рекомендую всем открыть Счёт
В этом банке, выгодно, и просто. Вот по этой ссылке https://monobank.ua/r/f955dT

Так це суміщення але воно має бути оформлене належним чином, якщо в наказі вказано що ви в иконуєте роботу на період відсутності основного працівника то це заміщення. Суміщення має бути оформлене належним чином.

Суміщення професій (посад) — це виконання працівником поряд із своєю основною роботою, зумовленою трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією (посадою) у межах робочого часу за основною роботою на одному і тому самому підприємстві, установі, організації.

Для встановлення суміщення посад у штатному розписі підприємства має бути передбачена вакантна посада.

Суміщення посад може встановлюватися на певний строк або без обмеження строком.

Воно може бути встановлено за заявою працівника або на підставі прийнятого роботодавцем рішення. Якщо суміщення ініційовано роботодавцем, працівник має бути повідомлений про зміни в організації виробництва та праці згідно з частиною третьою статті 32 КЗпП не пізніше ніж за два місяці.

Оформлюється суміщення професій (посад) наказом роботодавця. У наказі в обов’язковому порядку вказують назву професії (посади), за якою відбуватиметься суміщення, та розмір доплати.

Розмiри доплат за сумiщення професiй (посад) або виконання обов'язкiв тимчасово вiдсутнього працiвника встановлюються на умовах, передбачених у колективному договорi.

Доплата провадиться винятково за наказом, оскільки виконання роботи за суміщенням посад не відображається в табелі обліку робочого часу. У разі відсутності вільної посади встановлення доплати за суміщення буде неможливим.

Оскільки працівник продовжує обіймати свою основну посаду, записи про суміщення до особової картки працівника та трудової книжки не вносяться. Водночас копію наказу про встановлення суміщення можна додати до особової справи працівника.

Зв'язатися з юристом
Левченко Оксана Сергіївна, місто Вінниця
Телефон:+380638665952
E-mail:[email protected]
ICQ:Вайбер +380638665952
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Консультація 180 грн.

может ли замещение быть сверх 8 часового рабочего дня и табилироваться по 4 часа с оплатой по окладу? как это может быть? ЭТО или совместительство или сверх урочные! Но почему не сделали доплату до мзп по оплате вышло 1200 гр 50% мзп это 1861.5 т е не доплатили 661.5 может не положена доплата до минималки?

Законодавчого визначення суміщення професій в законодавстві України не існує. Отже, у цій частині необхідно керуватися положеннями постанови Ради Міністрів СРСР "Про порядок і умови суміщення професій (посад)" та Інструкцією Держкомпраці, Мінфіну СРСР і ВЦРПС "Про порядок і умови суміщення професій (посад)".

Названа Інструкція визначає суміщення професій (посад) як виконання працівником поряд з своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією, посадою (у межах робочого часу за основною роботою). Тому робота понад встановлений робочий час вважається понаднормовою.

Працівникам, які виконують на тому ж підприємстві, в установі, організації поряд з своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткову роботу за іншою професією (посадою) або обов'язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи, провадиться доплата за суміщення професій (посад) або виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника. ст. 105 Кзпп.

Такі робочі місця, посади мають бути як штатні одиниці. Відсутність таких одиниць означає, що немає ні відповідних тарифних ставок і окладів, ні економії, розрахованої за цими ставками. Має бути виданий відповідний наказ що підтверджує виконану роботу.

З 1 січня 2017 року у роботодавця при нарахуванні зарплати працівникам з`явився обов`язок щодо нарахування доплати, якщо така зарплата виявиться нижче рівня мінзарплати 3200 грн. Але досі виникає багато запитань щодо порядку нарахування доплати працівникам, які працюють на умовах сумісництва та суміщення.

Відповідно до абз. 3 ст. 31 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 р. № 108/95-ВР (далі — Закон № 108) якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, роботодавець проводить доплату до рівня мінімальної заробітної плати, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати.

Не враховуються під час визначення суми доплати до мінзарплати виплати, перелічені в ч. 2 ст. 31 Закону № 108, а саме:

  • доплати за роботу в несприятливих умовах праціта підвищеного ризику для здоров’я;
  • доплати за роботу в нічний і надурочний час;
  • виплати за роз’їзний характер роботи;
  • премії до святкових і ювілейних дат.

Приклад. Внутрішнє сумісництво

Працівник працює на умовах внутрішнього сумісництва: за основною посадою — на ставку, за посадою за сумісництвом — на 0,25 ставки. Оклад за основною посадою становить 2200 грн, за сумісництвом — 2500 грн. В лютому 2017 року він виконав норму праці (160 час) за основним місцем роботи та відпрацював 40 годин за посадою за сумісництвом. Доплат та надбавок не нараховували.

Розмір доплати до мінзарплати визначаємо окремо за кожним місцем роботи (за основним місцем роботи й за сумісництвом).

За основною посадою відповідно до окладу працівнику нарахують 2200 грн. Отже роботодавець має провести доплату:

3200 грн – 2200 грн = 1000 грн.

За посадою за сумісництвом відповідно до окладу працівнику нарахують:

2500 грн : 160 год х 40 год = 625 грн.

Виходячи із розміру мінзарплати вона має становити:

3200 грн : 160 год х 40 год = 800 грн.

Отже за посадою за сумісництвом працівнику необхідно нарахувати доплату:

800 грн – 625 грн = 175 грн.

За місяць роботи за основною посадою та за посадою за сумісництвом працівнику слід нарахувати:

2200 грн + 1000 грн + 625 грн + 175 грн = 4000 грн.

Зв'язатися з юристом
Левченко Оксана Сергіївна, місто Вінниця
Телефон:+380638665952
E-mail:[email protected]
ICQ:Вайбер +380638665952
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Консультація 180 грн.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]