Переваги залишення на роботі при скороченні чисельності

Доброго дня, шановні юристи! Звертаюсь до вас с таким питанням: 02 квітня я отримала повідомлення про звільнення з роботи 04.06.2018р. у зв'язку з оптимізацією чисельності працівників товариства, відповідно до наказу " Про затвердження штатного розкладу та скорочення чисельності". На роботу я вийшла 01 березня 2018р. до цього часу була у відпустці по догляду за дитиною до трьох років. Дитині три роки буде лише 01.06.2018р. Чи мала я переваги на залишення на роботі? Якщо так, то на який нормативний документ можу " опиратись"?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго дня шановна Ольга Валентинівна.

Хто має переважне право на залишення на роботі під час скорочення?

Дата публікації: 13.12.2016

Чи можна звільнити за скороченням директора комунального підприємства — учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС 3-ї категорії, який має на утриманні двох неповнолітніх дітей (дитину від першого шлюбу й дитину, народжену в цивільному шлюбі)?

Пунктом 1 статті 40 КЗпП передбачено можливість розірвати трудовий договір з ініціативи роботодавця у разі змін в організації виробництва й праці, зокрема ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації (далі — підприємство), скорочення чисельності або штату працівників.

Під час скорочення чисельності чи штату працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва й праці згідно зі статтею 42 КЗпП переважне право на залишення на роботі надається працівникам з більш високою кваліфікацією й продуктивністю праці.

За рівних умов продуктивності праці й кваліфікації перевага в залишенні на роботі надається:

— сімейним — якщо є двоє й більше утриманців.

Під вище вказану категорії ви не підпадаєте.

Але майте на увазі ч.3 статті 184 КЗпП передбачено, що звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести років — частина шоста ст. 179 КЗпП), одиноких матерів з дитиною віком до 14 років або дитиною-інвалідом з ініціативи роботодавця не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням. Ці гарантії відповідно до статті 1861 поширюються також на батьків, які виховують дітей без матері (зокрема й у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також на опікунів (піклувальників), котрогось із прийомних батьків, котрогось із батьків-вихователів.

Зв'язатися з юристом
Титаренко Яна Сергіївна, місто Дніпро
Телефон:+38 (067) 630-77-35
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Особисті консультації ( в особистих повідомленнях на сайті чи по e-mail) здійснюється на платній основі від 100 грн.( В залежності від складності питання).
Написання позовних заяв, скарг, договір та інших процесуальних документів - ціна договірна.
Подякувати за конституцією ви можете слідуючи чином карта Приват банку 4149625810823912

Доброго дня, Ольга Валентинівна. Заборона на звільнення з роботи по скороченню поширюється на працівників, які мають дітей до 3 років. А так як дитині три роки буде 01.06, а звільняють Вас 04.06., то по даній підставі переваг у Вас немає (при умові, що Ви не одинока мати). Інших переваг немає.

Під час скорочення чисельності чи штату працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва й праці переважне право на залишення на роботі надається працівникам з більш високою кваліфікацією й продуктивністю праці.

І вже потім за рівних умов продуктивності праці й кваліфікації перевага в залишенні на роботі надається:сімейним; особам, в сім'ї яких немає інших працівників з самостійним заробітком або іншим категоріям працівників.

Зв'язатися з юристом
Майоренко Маргарита Сергіївна, місто Дніпро
Телефон:[email protected]
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Особисті консультації (в особистих повідомленнях на сайті чи по е-mail) здійснюються на платній основі, оплата - від 100 грн (в залежності від складності питання).

Написання позовів, договорів, скарг, інших процесуальних документів - ціна договірна.

Подякувати за консультацію ви можете слідуючим чином:
карта Приват Банку 5168742014400562;
гаманець Вебмані - U239534735859.


Так як, 01.06.2018 року дитина досягне трирічного віку, то ви відповідно і втрачаєте відповідну гарантію, тому з 04.06.2018 року Вас можуть звільнити у звязку зі скороченням. А що стосується попередження про скорочення, то воно обов’язково має бути персональним та не пізніше ніж за два місяці до фактичного вивільнення.

Зв'язатися з юристом
Клюка Тетяна Миколаївна, місто Чернігів
E-mail:[email protected]


Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]