Конфіскація товару на митниці.

01.12.2017

Волинські митники в Устилузі вилучили у «спортивного» подружжя набір грифів.

Про це інформує Волинська митниця ДФС.

Через пункт пропуску «Устилуг» водій та четверо пасажирів - громадян України перетинали кордон в напрямку в’їзду смугою руху «зелений коридор». У багажному відділенні транспортного засобу без ознак приховування містився товар – спортивні грифи різних модифікацій загальною вагою 241,2 кг.

З ініціативи посадових осіб митного посту цей автомобіль було переведено у смугу руху «червоний коридор» та здійснено поглиблений митний огляд товару та супровідних документів до нього.

Пред’явлені документи TAX FREE for Tourists засвідчили лише двох власників товару, якими виявились водій та його дружина. Відповідно до чинного законодавства, кожен з них міг переміщувати на митну територію України не більше 50 кг товару без сплати митних платежів. Відтак, подружжю дозволили ввезти неоподатковану норму, а решту – 17 спортивних грифів вагою 145,3 кг на суму 7275 грн - вилучили.

Громадян притягнуть до відповідальності за статтями 471,472 Митного Кодексу України, що передбачають штраф у розмірі 100 відсотків вартості вилученого товару з його конфіскацією.

Чи мали право митники вилучати в мене цей товар???

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Вітаю. Я уважно ознайомилась з Вашим повідомленням, а також з відгуками про цей випадок в ЗМІ(про це інформує не тільки сайт Волинської митниці). Є багато думок юристів з цього приводу, вони переважно негативні, однак наше покликання - допомагати людям у складних життєвих ситуаціях, наскільки це можливо. Вам скажу наступне.

В самому початку Ви пишите, що перетинали кордон " зеленим коридором" , маючи у багажному відділенні товар вагою 241,2 кг. без ознак приховування. Це хочу прокоментувати окремо.

Обрання громадянином "зеленого коридору" - це заявка Вами про відсутність у Вас об`єктів, обов`язкових для декларування. Законодавство чітко визначає їх перелік. Так, зокрема, до них не відносяться особисті речі. Перелік особистих речей, що не підлягають декларуванню, також встановлений, хоч і не вичерпний. До таких особистих речей, серед іншого, відноситься спортивний інвентар. Однак такий інвентар як і будь-який інший об`єкт може відноситись до особистих речей, які можна провозити "зеленим коридором", тільки у випадку, якщо він призначений для особистого користування. При цьому, його кількість, вага та ін. мають бути розраховані на одну людину. У Вашому випадку, вилучені у Вас 17 грифів за жодних обставин не можуть вважатись " особистими речами", так як для задоволення особистих потреб Вам з дружиною не потрібні усі грифи, а відтак Ви не мали права перевозити їх " зеленим коридором" ні з урахуванням неоподаткованої норми, ні з урахуванням об`єктів, дозволених для перетину в частині тих об`єктів, вичерпний перелік яких не встановлено.

Вам потрібно було перед цим з`ясувати, що можна провозити через "зелений коридор", а що ні. На митниці, коли вже це все сталося, Вам потрібно було переконати митників у тому, що Ви обрали " зелений коридор" помилково( не в тому плані, що Ви не можете відрізнити зелений від червоного, а мовляв не знав, не так зрозумів і тд). Це не звільняє від відповідальності, однак особа притягується до відповідальності в судовому порядку. При розгляді справи судом враховується ступінь вини особи. Якщо буде встановлено, що особа добросовісно помилялась відносно наявності в неї законних підстав для такого перетину, це відповідно впливає на призначенне покарання.

Пояснивши митникам з яких причин Ви обрали помилково "зелений коридор",( адже чомусь Ви прийняли таке рішення) потрібно було одразу поцікавитись як має бути насправді і сплатити мито. За таких обставин, в кращому випадку справа не зашла б так далеко, в гіршому випадку, Ви мали б на суді додаткові козирі.

Ви запитуєте чи мали право митники вилучати товар. Мали.

І найголовніше, що робити далі? Як я розумію попереду Вас чекає судовий розгляд. Максимум на що можна розраховувати, це зменшення розміру штрафу і це не так просто. Дам одну підказку - є рішення Європейського суду з прав людини, висновки якого допоможуть Вам це зробити.

Зв'язатися з юристом
Клеменко Катерина Вікторівна
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Консультации общего характера - бесплатно.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]