Визначення аліментів з фоп на спрощеної сім темі оподаткування

23.11.2020
Розділ: Алименты

Що до стягнення аліментів з фоп на спрощеній то тількі по середньої Зп чи є якийс шанс доказати свій дохід /є річні звіти та книга обліку доходів/і тоді з фактичного дохіду? Дякую

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Згідно з підпунктом 16 пункту 1 Переліку видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.02.1993 № 146, утримання аліментів з працівників провадиться з усіх видів заробітку і додаткової винагороди як за основною роботою, так і за роботою за сумісництвом, в тому числі з доходів від підприємницької діяльності.

Пунктом 13 цього Переліку передбачено, що утримання аліментів провадиться з суми заробітку (доходу), що належить особі, яка сплачує аліменти, після утримання з цього заробітку (доходу) податків.Щодо фізичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності, які працюють за загальною системою оподаткування, то у них все просто – вони повинні сплачувати аліменти із свого чистого доходу (тобто з різниці між валовим доходом (виручкою у грошовій та натуральній формі) і документально підтвердженими витратами, безпосередньо пов’язаними з його одержанням), зменшеного на суму сплаченого податку з доходів фізичних осіб.

А от, що стосується фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку, то законодавство не чітко регулює дані відносини. Відповідно до норм Податкового кодексу України зазначені особи ведуть спрощений облік доходів і витрат. Відповідно до консультації ДФС, викладеної у листі від 11.11.2015 № 10480/П/99-99-17-02-02-14 для фізичних осіб – підприємців на спрощеній системі оподаткування ПКУ не передбачено визначення чистого доходу.

За таких обставин, якщо чистий дохід визначити неможливо, відповідно до Інструкції про порядок вчинення виконавчих дій, державні виконавці повинні розраховувати аліменти відповідно до середнього доходу по регіону. Але, часто (для того, щоб отримати більше сум винагороди) виконавці запитують у органів ДФС податкову звітність ФОПів і розраховують заборгованість по аліментах виходячи із валового доходу (обороту). Накладають арешти на рахунки, чим зупиняють роботу бізнесу.Відповідно до статті 195 Сімейного кодексу України заборгованість за аліментами платника аліментів, який є фізичною особою – підприємцем і перебуває на спрощеній системі оподаткування, або є громадянином України, який одержує заробіток (дохід) у державі, з якою Україна не має договору про правову допомогу, визначається виходячи із середньої заробітної плати працівника для даної місцевості.

Відповідно до ч. 3 ст. 181 Сімейного кодексу України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина. Спосіб стягнення аліментів, визначений рішенням суду, змінюється за рішенням суду за позовом одержувача аліментів. Стаття 183 Сімейного кодексу України передбачає, що частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом. Згідно з статті 184 Сімейного кодексу України, суд за заявою одержувача визначає розмір аліментів у твердій грошовій сумі.

Отже, спосіб стягнення аліментів визначає той із батьків, з яким проживає дитина.Особливістю спрощеної системи оподаткування є незастосування до неї поняття «чистий дохід». Тобто, при подачі декларації особами, що обрали спрощену систему оподаткування – розділ «витрати», залишається незаповненим, а всі кошти, котрі надійшли на їх рахунки – вважаються виручкою.Державної фіскальної служби № 10480/П/99-99-17-02-02-14 від 11. 11. 2015 р. щодо розрахунку суми доходу фізичної особи – підприємця на спрощеній системі оподаткування з метою утримання аліментів. У даному листі ДФС розповідає нам про дві системи оподаткування і пояснює, що якщо у вашому житті сталося так, що вам доводиться сплачувати аліменти, а ви є підприємцем, котрий використовує спрощену систему оподаткування – перейдіть, будь ласка, на загальну і вашу проблему вирішено.З огляду на відсутність імперативної заборони змінювати розмір аліментів шляхом зміни способу їх присудження, за положеннями ст. 192 СК України зміна розміру аліментів може мати під собою зміну способу їх присудження (зміна розміру аліментів, стягнутих за рішенням суду у частці від заробітку (доходу) матері, батька дитини на розмір аліментів, визначений у певній твердій грошовій сумі та навпаки)».

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 3
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860