Військовий призов офіцерів

10.11.2020

Доброго дня. Розясніть будь ласка останній пункт статті 18.

яким після закінчення вищих навчальних закладів присвоєно військові (спеціальні) звання офіцерського (начальницького) складу.

Якщо цей закон чинний і дана норма робоча, то чому на даний час в військоматах проводиться призов офіцерів запасу, які закінчили вищі навчальні заклади, отримали офіцерскі звання і яким ще не виповнилося 43 роки...

Якими нормами керуються військомати?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго дня. Зазначений закон чинний.

І реально працює на практиці (особисто звільнявся від строкової служби на підставі зазначеної норми 18 статті)

Проте, зазначена норма стосується призову на строкову військову службу (рядового складу), а не призову осіб офіцерського складу, що є іншим видом виконання військового обов'язку відповідно до Закону України" Про військовий обов'язок і військову службу."

Військовий обов'язок установлюється з метою підготовки громадян України до захисту Вітчизни, забезпечення особовим складом Збройних Сил України. Військовий обов’язок включає серед іншого призов на військову службу і проходження військової служби (ст.1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», далі - Закон). Проходження військової служби здійснюється громадянами України у добровільному порядку за контрактом або за призовом (ст.2 Закону). Одним із видів військової служби є військова служба за призовом осіб офіцерського складу (ч.6 ст.2 Закону). Особи, які призиваються або приймаються на військову службу, проходять обов’язковий медичний огляд (ч.12 ст.2 Закону). Громадяни України, які перебувають в запасі Збройних Сил України зобов'язані прибувати за викликом військового комісаріату для оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу (ч.10 ст.1 Закону). Призов офіцерів запасу на військову службу та проходження ними військової служби визначається та регулюється Законом України «Про військовий обов’язок і військову службу», Положенням про проходження громадянами України військової служби в Збройних Силах України, затвердженим Указом Президента України №1153 від 10.12.2008р. та Інструкцією про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженою наказом Міністра оборони України №170 від 10.04.2009р.

Для детальної консультації звертайтесь особисто через контакти зазначені у профілі або у профіль. На все добре!

Зв'язатися з юристом
Vladislav Kotigora
E-mail:[email protected]


Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]