Доплата за класне керівництво

Добрий день! Я працюю в державному навчальному закладі - коледжі. Він знаходиться на державному бюджеті, оскільки перебуває у складі університету. Чи може коледж не нараховувати виплати за класне керівництво, аргументуючи це тим, що у групі навчається мала кількість студентів - 6 чоловік і міністерство вимагає скоротити кошти. Адже в минулі роки кількість студентів була така ж і все виплачували і кошти на оплату праці закладені в держбюджеті, який прийняли на рік.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Класне керівництво педагогічними працівниками в закладах освіти передбачене Законами України “Про освіту”, “Про загальну середню освіту”, “Про позашкільну освіту”, “Про професійно-технічну освіту” та регламентоване Положенням про класного керівника навчального закладу системи загальної середньої освіти, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 06.09.2000 р № 434 (далі – Положення).

Відповідно до пп. 1.2 п.1 Положення класний керівник – це педагогічний працівник, який здійснює педагогічну діяльність з колективом учнів класу, навчальної групи професійно-технічного навчального закладу, окремими учнями, їх батьками, організацію і проведення позаурочної та культурно-масової роботи, сприяє взаємодії учасників навчально-виховного процесу в створенні належних умов для виконання завдань навчання і виховання, самореалізації та розвитку учнів (вихованців), їх соціального захисту.

Класний керівник — це не посада педагогічного працівника. Класне керівництво – це додаткове виконання обов’язків працівником поза межами функціональних обов’язків за своєю основною посадою.

Згідно з пп. 2.1 п.1 Положення обов’язки класного керівника покладаються на педагогічного працівника навчального закладу системи загальної середньої освіти, який має педагогічну освіту або відповідну професійну освіту та професійно-педагогічну підготовку, здійснює педагогічну діяльність, фізичний та психічний стан здоров’я якого дозволяє виконувати ці обов’язки.

Виконання обов’язків з класного керівництва, яке зумовлене підвищеними вимогами навчально-виховного процесу до педагогічних працівників, передбачає додаткове навантаження на них поза функціональними обов’язками за їх основною посадою, тому, враховуючи таке додаткове навантаження на таких працівників, їм провадиться додаткова оплата за виконання вищезазначених обов’язків.

Здійснення такої додаткової оплати передбачено Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міносвіти від 15.04.1993 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Так, згідно з п.36 Інструкції № 102 вчителям, викладачам, старшим викладачам, майстрам виробничого навчання та іншим педагогічним працівникам (крім керівних) загальноосвітніх навчальних закладів, вищих навчальних закладів I-II рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладів провадиться додаткова оплата за класне керівництво:

    • у підготовчих* та I-IV класах – в розмірі 20 відсотків ставки заробітної плати;
    • у V-XI (XII) класах (в тому числі при виправно та виховно-трудових установах та спеціальних професійно-технічних училищах) – в розмірі 25 відсотків ставки заробітної плати (посадового окладу);
    • у вищих навчальних закладах I-II рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладах, крім вечірніх (змінних) професійно-технічних навчальних закладів (відділень, груп) і професійно-технічних навчальних закладів при виправно-трудових установах Міністерства внутрішніх справ, – в розмірі 20 відсотків ставки заробітної плати (посадового окладу).

* Постанова Кабміну від 14.02.2018 р. № 72

В класах (класах – комплектах, групах) шкіл усіх типів і найменувань з числом учнів менше 12 чоловік, в професійно – технічних навчальних закладах – менше 20 чоловік, в навчальних закладах мистецтв – від 12 до 15 чоловік оплата за класне керівництво здійснюється в розмірі 50 відсотків відповідних розмірів доплат.

Викладачам вищих навчальних закладів I-II рівнів акредитації в період перебування учнів на виробничій (технологічній, переддипломній) і навчальній практиці, якщо вона продовжується більше ніж місяць і проводиться за межами того населеного пункту, де розташований навчальний заклад, а також у випадку випуску учнів в місяць, що передує червню, додаткова оплата за класне керівництво не проводиться за місяць відсутності учнів.

Викладач може здійснювати класне керівництво лише в одній групі.

Додаткова оплата за класне керівництво не залежить від обсягу педагогічного навантаження педагогічного працівника. Вона встановлюється відповідно до тарифної ставки (посадового окладу) педагогічного працівника. При цьому, якщо педагогічний працівник має право на підвищення посадового окладу (тарифної ставки), розмір доплати за класне керівництво розраховують виходячи з окладу з підвищеннями (п. 34 Інструкції № 102).

Пояснюється це тим, що ні Інструкцією № 102, ні будь-яким іншим нормативно – правовим актом з оплати праці педагогічних працівників не передбачено встановлення розміру вищезазначеної доплати в залежності від обсягу навчального навантаження педагогічного працівника.

Відповідно до абзацу 3 п. 38 Інструкції № 102 протягом навчального року перерахунок розміру доплати за класне керівництво у зв’язку зі зміною кількості учнів не провадиться (крім випадків, коли тарифікація педагогічних працівників складається на початок першого та другого півріччя).

При цьому, відповідно до абзацу 5 п. 63 Інструкції № 102 обсяг педагогічного навантаження на початок першого та другого півріччя визначають тільки для вчителів вечірніх (змінних) середніх загальноосвітніх шкіл (класів) з очно – заочною формою навчання, заочних шкіл, а також вчителів, що навчають дітей, які перебувають на тривалому лікуванні у лікарнях.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 3
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860