повернення коштів

Доброго дня. Підкажіть чи повинен університет повернути кошти (оплату на перед за 3 семестр), якщо студент відрахований не склавши другої сесії?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Про розірвання контракту. Питання оплати вартості навчання і повернення коштів у разі відрахування регулюються договором, який укладався з університетом при вступі. Оскільки в договорі прописано, що плата за навчання в разі відрахування студента з певних причин не повертається, це не буде порушенням, адже такі умови були узгоджені під час підписання договору.

Тому радимо уважно прочитати договір і в разі, якщо там передбачено право і умови повернення коштів за навчання, звертатися до університету з вимогою повернення коштів. У разі відмови гроші можна повернути в судовому порядку.

Відповідно до статті 46 Закону України «Про вищу освіту» студент будь-якої миті може бути відрахований з університету за власним бажанням. Що стосується плати за навчання в разі відрахування, то ці питання визначаються умовами договору про навчання (контракту), що укладається між Вами і університетом при вступі. У договорі повинні бути чітко встановлено терміни оплати і порядок розрахунків у разі відрахування за власним бажанням.

Адже незалежно від того, хочете Ви цього чи ні, після укладення договору про навчання і по відрахуванню університет надає Вам освітні послуги (проводяться лекції, семінари), а тому маєте право на оплату їх вартості. До того ж, договором може бути передбачено право університету притримувати документи студента до виконання ним своїх зобов'язань по оплаті.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/

Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

"Стаття 901. Договір про надання послуг

1. За договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором....

Стаття 903. Плата за договором про надання послуг

1. Якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

2. У разі неможливості виконати договір про надання послуг, що виникла не з вини виконавця, замовник зобов'язаний виплатити виконавцеві розумну плату. Якщо неможливість виконати договір виникла з вини замовника, він зобов'язаний виплатии виконавцеві плату в повному обсязі, якщо інше не встановлено договором або законом."

По-перше, відповідно до ст.901 ЦК оплаті підлягає надана послуга - не має послуги, не має оплати. По-друге, щодо виділеної умови ст.903 по оплату послуги, яку виконавець не надав з вини замовника (відрахування): вважаю що дана умова підлягала до застоування за умови оплати навчання по договору за рік або за сесію - якщо ж оплата передбачена за семестр, то університет отримав плату за послугу, яку не надавав, тобто дані кошти підлягають поверненню. Подайте на ім'я ректора заяву-претензію (під реєстрацію її вручення на Вашому екземплярі в ректораті) про повернення коштів з викладенням банківських реквізитів Вашої карти, рахунку - про реквізити дізнайтесь або в банку, або в особистому кабінеті банку. У випадку відмови - позов до суду.

Зв'язатися з юристом
Крикун Сергій Павлович, місто Дніпро
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Залежить від категорії та складності питання. Карта 5167 8020 0082 8076



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 3
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860