Без підставне не допускання до роботи.

26.05.2020

Доброго дня!

Працюю на підприємстві, був у щорічній оплачуваній відпустці і сьогодні прийшов на роботу і дізнався що мене і щє багатьох працівників не допускають до роботи (на прохідній в охорони список кого можна пропускати), мене там немає. Після розмови з директором отримав інформацію що для мене немає роботи, так як зменшився обсяг замовлень. Скорочувати мене не хочуть бо це фінансово не вигідно для підприємства, іншу роботу запропонувати не можуть.

Чи має право роботодавець не допускати мене до роботи?

Чи має право заставити мене написати заяву про ненормований робочий графік на невизначенний термін (наприклад на режим роботи в дві години на тиждень)?

Як діяти в такому випадку?

Наперед дякую!

Ваш коментар *

Відповіді юристів

КЗпП не містить тлумачення поняття «ненормований робочий день». Єдиним документом на сьогодні, який дає визначення поняття «ненормований робочий день», є Рекомендації № 7. Цей документ не зареєстрований Мін’юстом і не є нормативно-правовим актом. А тому його застосування носить рекомендаційний характер.Ненормований робочий день — це особливий режим робочого часу, який встановлюється для певної категорії працівників у разі неможливості нормування часу трудового процесу (п. 1 Рекомендацій № 7). У разі потреби ця категорія працівників виконує роботу понад нормальну тривалість робочого часу. І ця робота не вважається надурочною. Міра праці у даному випадку визначається не тільки тривалістю робочого часу, але також колом обов’язків і обсягом виконуваних робіт (навантаженням).

Отже, працівники, яким установлено ненормований робочий день, можуть залучатися до роботи понад нормальну тривалість робочого часу, і ця робота не вважається над­урочною. Порядок та умови застосування над­урочних робіт працівників чітко визначений, і за його порушення може наступати відповідальність. За загальним правилом, визначеним КЗпП, застосування надурочних робіт не допускається. Окрім цього, надурочні роботи підлягають оплаті в подвійному розмірі.

То що є роботою понад нормальну тривалість робочого дня? Тут для себе слід розмежувати такі поняття, як «робочий час» та «робочий день».

Робочий час — це час, протягом якого працівник зобов’язаний трудитися відповідно до трудового договору і законодавства про працю. Робочий час вимірюється в годинах, обов’язкову кількість яких працівник зобов’язаний відпрацювати залежно від умов трудового договору та вимог норм чинного законодавства.

Законодавець чітко закріпив у ст. 50 КЗпП, що нормальна тривалість робочого часу працівника не може перевищувати 40 годин на тиждень. У разі якщо загальний сукупний робочий час працівника перевищує 40 годин на тиждень, то це вже не є нормальним робочим часом. І відповідно робота понад встановлений законом ліміт робочого часу є роботою понад нормальну тривалість робочого часу на одному і тому ж підприємстві. Крім того, окремим категоріям працівників (учителям, лікарям тощо) установлена скорочена тривалість робочого часу — менш ніж 40 годин на тиждень (ст. 51 КЗпП). У цьому разі така скорочена тривалість тижневої роботи для них буде нормальною тривалістю робочого часу.

Робочий день — це встановлений законом робочий час протягом доби. Тривалість щоденної роботи на кожному конкретному підприємстві визначається правилами внут­рішнього трудового розпорядку або графіками змінності при змінному режимі роботи.обочими днями в даному випадку є понеділок — п’ятниця, а робочим часом — час з 8:00 до 12:00 та з 13:00 до 17:00 кожного такого робочого дня.

У режимі ненормованого робочого дня працівники виконують роботу понад нормальну тривалість робочого часу. У законодавстві не встановлена тривалість перепрацювань, що допускаються для виконання трудових обов’язків. Також необмежена і кількість випадків таких перепрацювань понад нормальний робочий день. Усе залежить від характеру і обсягу виконуваної роботи.

Разом з тим, як зазначено в Рекомендаціях № 7, такі перепрацювання не можуть бути систематичними.Якщо працівнику з ненормованим робочим днем, який має відповідну кваліфікацію, досвід, знання, доводиться систематично перетруджуватись понад нормальний робочий день, то потрібно:

  • або порушувати питання про введення додаткових одиниць штатного розкладу;
  • або переглянути, скоротити коло трудових обов’язків і впорядкувати режим роботи.

Для яких працівників може бути встановлений ненормований робочий день

Ненормований робочий день на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності може застосовуватися для керівників, фахівців і працівників, а саме для осіб:

  • праця яких не піддається точному обліку в часі;
  • робочий час яких за характером роботи ділиться на частини невизначеної тривалості (сільське господарство);
  • які розподіляють час для роботи на свій розсуд.

Чинне законодавство не містить умови щодо затвердження в централізованому порядку переліків робіт, професій і посад працівників з ненормованим робочим днем. Міністерства та інші центральні органи виконавчої влади можуть затверджувати орієнтовні переліки за погодженням з відповідними галузевими профспілками.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 3
Телефон: [email protected]
Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: +38 (097) 410 44 00
Телефон: 0637323860