В ОСББ відсутнє ведення облікових регістрів, які наслідки?

ОСББ, як не платник податку на прибуток та неприбуткове підприємство та не має комп'ютерної програми, не веде вручну облікових регістрів з відображення господарських операцій. Присутня первинна документація та обов'язкова фінансова звітність, без журналів реєстрації господарських операцій, без використання спрощеного плану рахунків та без наказу про облікову політику. Питання, чи може це бути підставою для нарахування адміністративного штрафу за недотримання методологічних рекомендацій з ведення бухгалтерського обліку????? Якщо так , то яких саме і в яких розмірах????

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування витрат на утримання такої організації, реалізації мети (цілей, завдань) і напрямів діяльності, визначених її установчими документами.Згідно з абзацом першим частини першої ст. 7 Закону № 2866 статут ОСББ складається відповідно до типового статуту, який затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної житлової політики і політики у сфері житлово-комунального господарства.

Типовий статут ОСББ затверджено наказом № 141 (далі — Типовий статут).Нагадаємо, що ОСББ є неприбутковою організацією і не має на меті одержання прибутку для його розподілу між співвласниками, але цього недостатньо для отримання «неприбуткового» статусу і звільнення від сплати податку на прибуток.

Підпунктом 133.4.1 п. 133.4 ст. 133 Податкового кодексу визначено, шо неприбутковим підприємством, установою та організацією є підприємство, установа та організація, що одночасно відповідає таким вимогам:

  • утворена та зареєстрована в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;
  • установчі документи (або установчі документи організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація відповідно до закону) містять заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб. Для цілей цього абзацу не вважається розподілом отриманих доходів (прибутків) фінансування видатків, визначених пп. 133.4.2 п. 133.4 ст. 133 Податкового кодексу;
  • установчі документи (або установчі документи організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація відповідно до закону) передбачають передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення). Положення цього абзацу не поширюється на об’єднання та асоціації об’єднань співвласників багатоквартирних будинків;
  • внесена контролюючим органом до Реєстру.Включення неприбуткової організації до Реєстру здійснюється контролюючим органом у порядку, встановленому постановою № 440 (далі — Порядок № 440), за основним місцем обліку такої організації з присвоєнням їй ознаки неприбутковості.

    Так, для включення до Реєстру ОСББ повинно подати до контролюючого органу реєстраційну заяву за формою № 1-РН та копії установчих документів.

    Переваги при створенні ОСББ:

    • самостійне формування бюджету;
    • визначення розміру внесків на утримання будинку;
    • вибір підрядників (ремонт, вивезення сміття, дезінфекція тощо);
    • самостійне визначення строку чергового поточного ремонту будинку.
    • У разі зміни організаційно-правової форми ОСББ або внесення змін до її установчих документів чи установчих документів організації вищого рівня до контролюючого органу подається реєстраційна заява з позначкою «Зміни» з наданням копій документів відповідно до п. 6 Порядку № 440.Бухгалтерський облік неприбуткових організацій базується на чинних нормативних документах з бухобліку. Особливостей для неприбуткових організацій та методичних рекомендацій щодо ведення їх обліку не передбачено.

      При складанні та поданні фінзвітності (включаючи її склад та терміни подання) слід керуватися Законом про бухоблік, Порядком № 419, ПБО, іншими нормативно-правовими актами, зокрема Методрекомендаціями № 433 та № 635.Якщо ОСББ порушено вимоги щодо неприбутковості і доходи (прибутки) витрачено не на статутні цілі, то такі доходи підлягають оподаткуванню, при цьому ОСББ втрачає статус неплатника податку на прибуток.Управління багатоквартирним будинком ОСББ здійснює через свої органи управління (ст. 12 Закону № 2866). За рішенням загальних зборів функції з управління багатоквартирним будинком може бути передано (всі або частково) управителю або асоціації.

      Обрання та відкликання управителя, затвердження та зміна умов договору з управителем, прийняття рішення про передачу функцій з управління спільним майном багатоквартирного будинку повністю або частково асоціації відноситься винятково до компетенції загальних зборів співвласників (ст. 10 Закону № 2866).

      Якщо функції з управління багатоквартирним будинком за рішенням загальних зборів ОСББ передано управителю, відносини з управління регулюються договором, укладеним між об’єднанням і управителем, умови якого повинні відповідати умовам типового договору, затвердженого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної житлової політики і політики у сфері житлово-комунального господарства (ст. 13 Закону № 2866).

      Слід зауважити, що суб’єкти господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, які, зокрема, здійснюють діяльність з управління підприємствами (ОСББ), не можуть бути платниками єдиного податку першої — третьої груп (пп. 7 пп. 291.5.1 п. 291.5 ст. 291 Податкового кодексу).

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 3
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860