Неофіційне працевлаштування, невиплата зп

Добрий день! Наскільки реально виграти позов до роботодавця за невиплачену зарплатню, при тому, що офіційного оформлення не було? Чи є сенс позивати хоча б за ч. 1 ст. 172 (грубі порушення: незаконне працевлаштування). Але робота була ще в лютому. Мабуть, термін позову вже минув? Що можна вдіяти в такому разі?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго вечора, Валентина.

Відповідь на це запитання залежить від фаховості правника та до

казової бази .

Зв'язатися з юристом
Nikjlay Kasyanov, місто Дніпро
Телефон:[email protected]
Skype:yurist4201
ICQ:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Дого
вірна. Минімальна вартість 200 грн. Монобанк картка № 4441114441485610 Рекомендую всем открыть Счёт
В этом банке, выгодно, и просто. Вот по этой ссылке https://monobank.ua/r/f955dT

08.06.2019 в 20:22:11 відповідь для Nikjlay Kasyanov

Дякую! Із доказів є листування в чаті зі співробітниками та керівництвом з робочих питань та щодо зарплатні. Також є квитанція банківського переводу від імені власника компанії (сума за один місяць, збігається з сумою обговорюваною в чаті). У свідки навряд чи хтось піде. Наскільки взагалі судова практика в таких випадках сприятлива для працівника? Маю на увазі ст 175 при тому, що документальних доказів про роботу немає (трудова книжка, наказ і т.д.). Дякую!

08.06.2019 в 20:42:29 відповідь для Валентина

Раджу вам спочатку звернутися до інспекції праці, а потім з висновком із перевіркі буде ясно, е з чим до суду йти чі ні.

Щодо подякі то краще на картку.

Зв'язатися з юристом
Nikjlay Kasyanov, місто Дніпро
Телефон:[email protected]
Skype:yurist4201
ICQ:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Дого
вірна. Минімальна вартість 200 грн. Монобанк картка № 4441114441485610 Рекомендую всем открыть Счёт
В этом банке, выгодно, и просто. Вот по этой ссылке https://monobank.ua/r/f955dT

Шановна Валентина.

За допуск працівника без укладення трудового договору ( не офіційно) підприємці, які використовують найману працю, а також за виплату зарплати без сплати ЄСВ - передбачена відповідальність - штраф 125 190 грн ( за одного не оформленого працівника, починаючи з 2019 року).

Якщо податкова одержить від Вас заяву, відповідно до якої Вам не виплачено зароблені гроші, а Ви працювали без оформлення, тоді Ваш роботодавець має викласти 125 190 грн. Не знаю яка у Вас зарплата, але впевнена, що Вашому роботодавцю дешевше буде розрахуватись з Вами.

Висновок. Без жодних позовів підходите до роботодавця, дуже спокійно, шанобливо і ввічливо кажете, що Вам відомо які у нього можуть виникнути проблеми, якщо Держпраці або борони Боже, податкова дізнається, що Ви працювали без оформлення. Далі кажете, що Ви ніяким чином не бажаєте такого розвитку подій, але Ви дуже хочете одержати зароблені гроші, так як вклали свою працю і Ви їх заробили, а не вкрали чи випрошуєте пожертву. Однак, якщо Ви зароблені кошти не одержите, тоді Вам доведеться.... Далі даєте час роботодавцю ( до якої дати ) він має з Вами розрахуватись ( бажано десь тиждень, поки він подумає, зважить усе). Коли вказаний Вами термін буде добігати до кінця ще раз телефонуєте і запитуєте - ну так що?

Про докази навіть не думайте, податкова сама у разі необхідності все з`ясує.

Якщо ж таки результату не буде, тоді виконайте свої погрози.

Успіхів і порядних роботодавців Вам надалі.

Зв'язатися з юристом
Клеменко Катерина Вікторівна
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Консультации общего характера - бесплатно.

Дуже дякую, Катерино! З представником роботодавця була бесіда 30.05.2019, причому йому була подана надрукована пропозиція досудового врегулювання з перерахунком статей ККУ та КзПП та ін. Він сказав підходити через тиждень, бо мовляв нема бухгалтера щоб звірити борг. 06.06.2019 відбулася зустріч уже з власником підприємтсва і він просто відмовився платити, кажучи що мене не знає і я маю довести йому факт своєї роботи і кількість днів. Боюся, що доказова база слабка, оскільки немає наказу про прийняття чи звільнення, записів у трудовій, договору, відомостей. Але є електронне листування з керівництвом та колегами з робочих питань, доволі детальне, і є квитанція банківського переводу з імені власника компанії на моє ім"я (без уточнення призначення платежу), коли за один із місяців мені заплатили. У свідки навряд чи хтось погодиться йти. Які шанси виграти в суді та на які статті спиратися? Як я зрозуміла, не можна позивати за статтями ККУ (172, 173, 175), оскільки це цивільне провадження. За якими ж статтями тоді подавати? І чи не сплив термін давності? В Інтернеті пишуть, що виграти спір по зарплаті, коли не було офіційного оформлення, практично неможливо. Що мовляв, за ст. 172 (грубі порушення законодавства про працю - неоформлення на роботу) є шанси на виграш. Водночас незрозуміло, чи можу я спиратися в позові на статтю ККУ? Дякую!



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

онлайн
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860