Сказати «Дуже Дякую»


Сума до перерахування р.

Доброго ранку. Я звернуоася у відділ поліції саме зі статтею 164 КК. Мою заяву прийняли, але пояснили, що кримінальної відповідальності боржник нести не буде, бо він не є злісним. За їх словами, злісним

Вітаю Вас, Яна.

При наявності заборгованості по сплаті аліментів у розмірі, що перевищує суму платежів за три місяці, виконавець має пояснити стягувачу його право звернутись з відповідною заявою до органів досудового слідства.

Згідно ст.164 КК України кримінальна відповідальність встановлена за злісне ухилення від сплати аліментів.

Злісним ухиленням прийнято вважати дії боржника, чітко спрямовані на не виконання ним свого обов`язку. Це може бути зміна місця проживання/роботи ( за умов, що про це боржник не повідомив виконавця), приховування доходів тощо, тобто саме кримінальна відповідальність може бути застосована лише у випадку, коли особа навмисно, цілеспрямовано уникає сплати аліментів.

Якщо ж боржник не переховується, не уникає виконавців та погашає борг по мірі своїх можливостей, такі дії не можуть бути визнані саме "злісним ухиленням" від сплати аліментів і, відповідно, така особа не може бути притягнута до кримінальної відповідальності за ст.164 Кк України.

У Вашому випадку боржник може бути притягнутий до адміністративної відповідальності.

Зв'язатися з юристом
Клеменко Катерина Вікторівна
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Консультации общего характера - бесплатно.



Типові договориБланки договорів



Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]