Сказати «Дуже Дякую»


Сума до перерахування р.

Здравствуйте. Вот такая ситуация на нашем предприятии случилась. У нас 4ех дневка по 10 часов. Был наказ о том, что 30 декабря отрабатываем 23 ноября. Сам наказ был составлен 19 го ноября, а ознакомили

Доброго дня, Андрію!

Повідомляю Вам наступне,

Відповідно до ст.7 Закону України "Про колективні договори і угоди" зміст колективного договору визнається сторонами в межах їхньої компетенції. Підприємство самостійно визначає правила внутрішнього трудового розпорядку, які затверджуються трудовими колективами за поданням власника або уповноваженого ним органу і профспілкового комітету на підставі типових правил.

Правилами внутрішнього трудового розпорядку передбачається дисциплінарна і адміністративна відповідальність, а також інші міри відповідальності, передбачені чинним законодавством, до працівника за порушення трудової дисципліни або невиконання чи неналежне виконання трудових обов'язків.

Виробничі упущення та інші проступки - це порушення вимог виробничих і технологічних інструкцій, норм охорони праці, прогул, поява на роботі в нетверезому стані, порушення встановленого режиму роботи тощо.

Відповідно до ст.147 Кодексу законів про працю України за порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосований такий вид стягнення, як догана.

За статтею 151 КЗпП України протягом строку дії дисциплінарного стягнення заходи заохочення до працівника не застосовуються. Перелік заходів заохочення (за успіхи в роботі, за особливі трудові заслуги тощо) і підстави для їх застосування визначаються правилами внутрішнього трудового розпорядку.

За скоєний проступок працівник, якому оголошена догана, може бути також позбавлений виробничої премії частково чи повністю.

Можливість зменшення розміру премії або позбавлення премії повністю окремих працівників, за які виробничі упущення та інші проступки і на який проміжок часу, встановлюється показниками й умовами преміювання, передбаченими Положенням про преміювання.

Положення про преміювання - складова частина діючої системи оплати праці на підприємстві і, як правило, затверджується як додаток до колективного договору. При цьому, як і колективний договір, зазначене Положення повинно бути погоджено з профспілковим чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом, а в разі його відсутності - представниками трудящих, обраними й уповноваженими трудовим колективом.

Право збільшення (зменшення) розміру премії Положенням про преміювання може надаватися керівнику підприємства в односторонньому порядку або за погодженням з профспілковим органом. Рішення про зменшення розміру премій, у тому числі і у зв'язку з допущеними працівником виробничими упущеннями, керівник підприємства вправі прийняти одноосібно, якщо відповідним Положенням про преміювання не передбачено інше.

Зменшення розміру премії, що провадиться керівником підприємства на свій розсуд у межах своєї компетенції, позбавлення премії повністю чи частково у зв'язку зі скоєнням працівником виробничого упущення має оформлятися наказом по підприємству, в якому зазначені підстави зменшення або позбавлення премії повністю чи частково.

У випадку, якщо Положенням про преміювання не передбачено виробничі упущення та інші порушення, за скоєння яких працівник позбавляється премії повністю або частково, виробничі премії повинні виплачуватись, оскільки вони не є заходами заохочення, а згідно з Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. № 5, належать до додаткової заробітної плати.

Для детальнішого вивчення питання звертайтесь особисто.

Зв'язатися з юристом
Vladislav Kotigora
E-mail:[email protected]


Типові договориБланки договорів



Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860