Сказати «Дуже Дякую»


Сума до перерахування р.

Доброго дня. Буду вдячна, отримавши коментар до ст. 12 Безперервність "Закону України про поліцію". Тобто, наприклад, якщо я звертаюся до сусіда (він поліцейський) у вихідний день, то він не має права

Доброго дня, пропоную до Вашої уваги повний розгорнутий коментар до вказаної статті ЗУ "Про Національну поліцію"

Принцип безперервності виражається у забезпеченні невпинного здійснення поліцейських дій з охорони громадського порядку, прав і свобод людини, інтересів суспільства і держави та протидії злочинності. Дотримуючись принципу безперервності, поліція перебуває в постійній готовності для реагування на злочинні прояви, надзвичайні ситуації та інші події. В органах поліції заяви і повідомлення реєструються в будь-який час доби в чергових частинах службовими особами відразу після їх надходження та вносяться до журналу єдиного обліку заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події. Облік заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події незалежно від місця і часу їх учинення, повноти отриманих даних та особи заявника проводиться уповноваженими працівниками чергових частин органів поліції й працівниками інших структурних підрозділів цих органів, яких призначено підмінними черговими в установленому порядку, оператором телефонної лінії «102» або іншою посадовою особою (п. 1 розділу ІІ Інструкції про порядок ведення єдиного обліку в органах поліції заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події, яка затверджена наказом МВС України від 06.11.2015 № 1377).

Поліцейський на всій території України незалежно від посади, яку він займає, місцезнаходження і часу доби зобов’язаний надати допомогу особам, які її потребують. Це положення закріплено у ч. 2 ст. 18 закону України «Про Національну поліцію» та у відомчих нормативних актах. Так, у п. 4 розділу ІІ Інструкції про порядок ведення єдиного обліку в органах поліції заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події, вказано, що посадова особа органу поліції в разі перебування поза межами органу, в якому вона призначена, на території України в разі звернення до неї громадян або службових осіб із заявою чи повідомленням про події, які загрожують особистій чи громадській безпеці, або в разі безпосереднього виявлення таких зобов’язана вжити заходів щодо запобігання правопорушенням і їх припинення, рятування людей, надання допомоги особам, які її потребують, установлення і затримання осіб, які вчинили правопорушення, та охорони місця події і повідомити про це найближчий орган поліції. Здійснюючи функцію допомоги населенню, органи поліції діють не тільки як органи державного примусу, а і як органи, що надають суспільні послуги та здійснюють публічні повноваження у цій галузі. 2. Розгляд звернень до МВС стосовно забезпечення прав і свобод людини, юридичних осіб, інтересів суспільства та держави від протиправних посягань здійснюється органом поліції цілодобово й оперативно, в тому числі у неробочий час, святкові і вихідні дні. Загальні засади реалізації прав громадян на звернення до органів державної влади містяться у законі України від 02.10.1996 № 393/96-ВР «Про звернення громадян». Приймання, реєстрація заяв і повідомлень про вчинені правопорушення та інші події є одним з обов’язків чергових частин МВС, діяльність яких регламентує Інструкція з організації діяльності чергових частин органів і підрозділів внутрішніх справ України, спрямована на захист інтересів суспільства і держави від протиправних посягань, затверджена наказом МВС України від 28.04.2009 № 181. Згідно з Інструкцією про порядок ведення єдиного обліку в органах поліції заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події прийняття заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події незалежно від місця і часу їх учинення, повноти отриманих даних та особи заявника здійснюється цілодобово і невідкладно тим органом поліції, до якого надійшли заява чи повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення та іншу подію, слідчим або іншою посадовою особою органу поліції, якою самостійно виявлено з будь-якого джерела обставини, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення. Безперервність дій поліції сприяє оперативному виявленню, попередженню, припиненню правопорушень та затриманню правопорушників.

Зв'язатися з юристом
Антипчук Ольга Георгіївна, місто Ровно
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 15 грн.



Типові договориБланки договорів



Активні юристиАктивні юристи

онлайн
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860