Сказати «Дуже Дякую»


Сума до перерахування р.

Як може відчужити землю сільськогосподарського призначення іноземний громадянин який прийняв спадщину, коли згідно пункта 15 Перехідних положень Земельного кодексу України заборонено до січня 2018року

Відповідно до земельного кодексу, до набрання чинності законом про обіг земель сільськогосподарського призначення, але не раніше 1 січня 2018 року, забороняються, зокрема, 1) внесення права на земельну частку (пай) до статутних капіталів господарських товариств, 2) купівля-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок і зміна цільового призначення (використання) земельних ділянок, які перебувають у власності громадян та юридичних осіб для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельних ділянок, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства, а також земельних часток (паїв), крім передачі їх у спадщину, обміну земельної ділянки на іншу земельну ділянку відповідно до закону та вилучення (викупу) земельних ділянок для суспільних потреб. Угоди (у тому числі довіреності), укладені під час дії заборони в частині їх купівлі-продажу та іншим способом відчуження, а так само в частині передачі прав на відчуження цих земельних ділянок та земельних часток (паїв) на майбутнє є недійсними з моменту їх укладення (посвідчення). Землі сільськогосподарського призначення, прийняті у спадщину іноземцями, протягом року підлягають відчуженню. Власники земельних ділянок мають право продавати або іншим шляхом відчужувати земельну ділянку, передавати її в оренду, заставу, спадщину. Землі сільськогосподарського призначення не можуть передаватись у власність іноземцям. Підставою примусового припинення права власності на земельну ділянку в судовому порядку є невідчуження земельної ділянки іноземними особами у встановлений строк у випадках, визначених цим кодексом. Особа, до якої переходить право власності на земельну ділянку і яка не може набути право власності на землю, має право отримати її в оренду. Іноземці можуть мати земельні ділянки для ведення індивідуального або колективного садівництва на умовах оренди.

За законом «Про оренду землі», іноземці можуть бути орендарями земділянок.

Згідно листа Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про практику розгляду судами цивільних справ з іноземним елементом» від 16.05.2013, у даному випадку діє імперативна норма щодо відчуження земельної ділянки, тому мораторій (на відчуження землі) на вказане відчуження не поширюється. Це означає, що Ви маєте право відчужити успадковану земельну ділянку-продати, обміняти, подарувати тощо.

Були випадки припинення власності іноземців на землю сільськогосподарського призначення, які не відчужили її протягом року. Деякі органи земельних ресурсів суперечливо відмовляли в оформленні державних актів про право власності на земельні ділянки, що набуваються іноземцями в порядку спадкування.

Зв'язатися з юристом
Босак (Бандурка) Назарій Орестович, місто Львів
ICQ:581230319
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Надання розгорнутої правової консультації, юридичних порад, правової інформації та юридичних роз'яснень, праця з документами правового характеру, юридично-претензійна робота, зроблення правового висновку, ведення правничого супроводу, загальна правова робота по судовому розгляду, відстоювання інтересів громадянина в органах виконавчої влади, деякий захист клієнта від проступків, робота по відносинах клієнта із судово-правоохоронними органами тощо-150 грн. за годину безпосередньо праці.



Типові договориБланки договорів



Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]