Сказати «Дуже Дякую»


Сума до перерахування р.

Доброго дня. Підскажіть будь-ласка , чи має право знімати мене на камеру (без мого дозволу) особа в мій вільний час, і коли я находжуся на робочому місці? Наприклад: за кермом автобуса.

Добрий вечір. Знімати на камеру інших осіб крупним планом без їх дозволу не можна. Можливо, що ті, хто знімали Вас на камеру, журналісти. Журналісти мають право знімати відеокадри в різних місцях, в тому числі мають право знімати відео, в кадри якого потрапляють прохожі. Знімати на відеокамеру інших осіб для в рамках знімання особистого відео практично не можна. Для знімання творів кінематографу використовується "масовка"-актори, які зображають юрбу та прохожих. При зніманні журналістського відео та біляпубліцистичних творів кінематографу можна знімати прохожих та юрбу тільки загальним планом, "мельком", багатьох осіб тощо, а саме знімати більше не людину, а місцевість, на якій розташована та людина і, можливо, інші люди. При цьому інші люди можуть потрапити лише випадково у кадри і то або не має бути видно їх обличчя, або вони мають бути здалеку. Правила знімання відеокамерою в публічних місцях (наприклад, на вулиці) близькі до правил фотографування в публічних місцях.

За статтею 182 Кримінального кодексу України "Порушення недоторканності приватного життя", незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу або незаконна зміна такої інформації, крім випадків, передбачених іншими статтями цього Кодексу, -караються штрафом від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років. В Цивільному кодексу України є стосовно цього питання наступна стаття.

Стаття 307. Захист інтересів фізичної особи при проведенні фото-, кіно-, теле- та відеозйомок

1. Фізична особа може бути знята на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку лише за її згодою. Згода особи на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку припускається, якщо зйомки проводяться відкрито на вулиці, на зборах, конференціях, мітингах та інших заходах публічного характеру.

2. Фізична особа, яка погодилася на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку, може вимагати припинення їх публічного показу в тій частині, яка стосується її особистого життя. Витрати, пов'язані з демонтажем виставки чи запису, відшкодовуються цією фізичною особою.

3. Знімання фізичної особи на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку, в тому числі таємне, без згоди особи може бути проведене лише у випадках, встановлених законом.

Якщо Вам знімала на камеру підозріла особа, то це міг бути зловмисник, який може використати відео з Вами для корисливих злочинних цілей. Також це міг бути працівник підприємства, яке надає розвідувальні послуги. Це міг бути і журналіст, також - працівник правоохоронного органу чи працівник спецслужби.

Зв'язатися з юристом
Босак (Бандурка) Назарій Орестович, місто Львів
ICQ:581230319
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Надання розгорнутої правової консультації, юридичних порад, правової інформації та юридичних роз'яснень, праця з документами правового характеру, юридично-претензійна робота, зроблення правового висновку, ведення правничого супроводу, загальна правова робота по судовому розгляду, відстоювання інтересів громадянина в органах виконавчої влади, деякий захист клієнта від проступків, робота по відносинах клієнта із судово-правоохоронними органами тощо-150 грн. за годину безпосередньо праці.



Типові договориБланки договорів



Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]