Сказати «Дуже Дякую»


Сума до перерахування р.

Чи має право працівник поліції затримати мене на вулиці та повезти у відділок для встановлення особи, якщо я не потряпляю в жоден з перелічених пунктів: 1) якщо особа володіє зовнішніми ознаками, схожими

Раніше Закон «Про міліцію» передбачав право міліціонерів перевіряти у громадян документи при підозрі у вчиненні правопорушення (п.2 ч.1 статті 11). Сьогодні Законом «Про Національну поліцію» перелік підстав для перевірки документів конкретизовано та розширено. Так, відповідно до статті 32 вказаного Закону поліцейський має право вимагати в особи пред’явлення нею документів, що посвідчують особу, та/або документів, що підтверджують відповідне право особи, Відповідаючи на це питання слід зауважити, що, по-перше, паспорт – це не єдиний документ, який посвідчує особу. Такими документами також є студентський квиток, водійське, службове чи пенсійне посвідчення, а також інший офіційний документ з вашими особистими даними та фотокарткою. По-друге, прямого обов’язку завжди носити із собою документи законодавство не передбачає, так само як і не передбачає відповідальності за неносіння документів. Хоча, про всяк випадок, варто носити при собі документ, який може підтвердити вашу особу, адже трапляються різні випадки (не лише пов’язані із зверненням до вас поліцейського), а тому перестрахуватися не завадить.

Водночас згідно з новим законом кожен громадянин теж має право звернутися до будь-якого поліцейського з проханням пред’явити документи. Це передбачено статтею 18 Закону «Про Національну поліцію»:

«Звертаючись до особи, або у разі звернення особи до поліцейського, поліцейський зобов’язаний назвати своє прізвище, посаду, спеціальне звання та пред’явити на її вимогу службове посвідчення, надавши можливість ознайомитися з викладеною в ньому інформацією, не випускаючи його з рук».

Раніше такий обов’язок було передбачено тільки у разі звернення міліціонера до громадянина. Тобто формально міліціонер міг відмовитися показувати вам своє службове посвідчення, якщо він сам до вас не звертався.

Якщо документів при собі нема, чи мають право вас затримати?

Чинне законодавство передбачає чіткий та вичерпний перелік підстав для затримання. Серед них нема такої підстави як відсутність у громадянина документів, що посвідчують його особу.

Перш за все, варто пам’ятати, що є два види законних затримань: адміністративне затримання та кримінальне процесуальне затримання (пов’язане із вчиненням злочину).В будь-якому іншому випадку затримання є незаконним, а за незаконне затримання чинне законодавство передбачає кримінальну відповідальність (ч.1 статті 371 КК). Тому, якщо вас безпідставно затримали, варто звернутися за кваліфікованою допомогою юриста.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Активні юристиАктивні юристи

Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: 0637323860
Телефон: +38 (097) 410 44 00
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 2
Телефон: [email protected]