Сказати «Дуже Дякую»


Сума до перерахування р.

Які норми погодних і температурних умов прийнтні для працівників культури?

На всіх підприємствах, в установах, організаціях створюються безпечні і нешкідливі умови праці. Забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці покладається на власника або уповноважений ним орган. Власник або уповноважений ним орган повинен впроваджувати сучасні засоби техніки безпеки, які запобігають виробничому травматизмові, і забезпечувати санітарно-гігієнічні умови, що запобігають виникненню професійних захворювань працівників. Власник або уповноважений ним орган не вправі вимагати від працівника виконання роботи, поєднаної з явною небезпекою для життя, а також в умовах, що не відповідають законодавству про охорону праці. Постійний контроль за додержанням працівниками вимог нормативних актів про охорону праці покладається на власника або уповноважений ним орган. Трудові колективи через обраних ними уповноважених, професійні спілки в особі своїх виборних органів і представників контролюють додержання всіма працівниками нормативних актів про охорону праці на підприємствах, в установах, організаціях. План заходів щодо охорони праці включається до колективного договору. Опрацювання та прийняття нових, перегляд і скасування чинних державних міжгалузевих та галузевих нормативних актів про охорону праці проводяться центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони праці, за участю інших державних органів і професійних спілок у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Охорона праці - це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження життя, здоров'я і працездатності людини у процесі трудової діяльності. Усі працівники згідно із законом підлягають загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності. На підприємстві з кількістю працюючих 50 і більше осіб роботодавець створює службу охорони праці відповідно до типового положення, що затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони праці. На підприємстві з кількістю працюючих менше 50 осіб функції служби охорони праці можуть виконувати в порядку сумісництва особи, які мають відповідну підготовку. На підприємстві з кількістю працюючих менше 20 осіб для виконання функцій служби охорони праці можуть залучатися сторонні спеціалісти на договірних засадах, які мають відповідну підготовку. На підприємстві з метою забезпечення пропорційної участі працівників у вирішенні будь-яких питань безпеки, гігієни праці та виробничого середовища за рішенням трудового колективу може створюватися комісія з питань охорони праці. Комісія складається з представників роботодавця та професійної спілки, а також уповноваженої найманими працівниками особи, спеціалістів з безпеки, гігієни праці та інших служб підприємства відповідно до типового положення, що затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони праці. Рішення комісії мають рекомендаційний характер. Санітарні правила та норми затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я.

Відповідно до Санітарних норми мікроклімату виробничих приміщень, затверджених постановою Міністерства охорони здоров’я та головного державного санітарного лікаря від 01.12.1999, мікроклімат  виробничих  приміщень-умови  внутрішнього середовища цих приміщень, що впливають на тепловий обмін працюючих з оточенням шляхом конвекції,  кондукції, теплового випромінювання та   випаровування   вологи.   Ці  умови  визначаються  поєднанням температури,  відносної  вологості  та  швидкості  руху   повітря, температури  оточуючих людину поверхонь та інтенсивністю теплового (інфрачервоного) опромінення. Оптимальні  мікрокліматичні умови -  поєднання  параметрів мікроклімату, які при тривалому та систематичному впливі на людину забезпечують  зберігання нормального теплового стану організму без активізації механізмів терморегуляції.  Вони забезпечують відчуття теплового  комфорту  та  створюють  передумови  для високого рівня працездатності. Оптимальні  умови  мікроклімату  встановлюються  для постійних робочих місць. Допустимі  мікрокліматичні  умови  -  поєднання параметрів мікроклімату, які при тривалому та систематичному впливі на людину можуть  викликати  зміни  теплового  стану  організму,  що  швидко минають і нормалізуються та супроводжуються напруженням механізмів терморегуляції  в  межах фізіологічної  адаптації.  При  цьому не виникає  ушкоджень  або  порушень  стану  здоров'я,   але   можуть спостерігатися дискомфортні тепловідчуття,  погіршення самопочуття та зниження працездатності. Допустимі величини    мікрокліматичних умов встановлюються у випадках, коли на робочих місцях не  можна забезпечити оптимальні величини мікроклімату за технологічними вимогами виробництва, технічною недосяжністю та економічно обгрунтованою недоцільністю. Фізичні фактори мікроклімату-температура, вологість, швидкість руху повітря тощо-можуть бути шкідливими виробничими факторами, за умови їх ненормативної величини для робочих місць.

Згідно із Правилами охорони праці для працівників музеїв, затверджених наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 19.01.2015, приміщення музеїв обладнуються системами вентиляції. В окремих приміщеннях за необхідності встановлюється система кондиціонування. Для зменшення шуму системи вентиляції і кондиціонування повітря облаштовуються відповідними шумопоглинаючими пристроями. Вентилятори, компресори і насоси з електродвигунами встановлюються на віброізолюючих підставках і відокремлюються від повітропроводів і трубопроводів м'якими вставками з метою захисту від передачі вібрації на підлогу. У невеликих за площею залах дозволяється застосовувати природну витяжну вентиляцію через вікна, кватирки або фрамуги за умови, якщо це не шкодить експонатам. Кватирки та фрамуги розташовуються у верхній частині вікон. Для їх відкривання використовуються пристосування, що керуються з підлоги. У пристосованих будівлях, що є пам’ятками історії та/або архітектури, а також у сільській місцевості дозволяється застосовувати систему природної вентиляції.

За законом «Про театри і театральну справу» від 31.05.2005, власники театральних будівель (споруд, приміщень), спеціальних приміщень для демонстрування театральних вистав або уповноважені ними органи зобов'язані забезпечувати належний стан цих приміщень, безпечний для життя і здоров'я людей, для збереження майна та захисту довкілля. Експлуатація театральних будівель (споруд, приміщень) та обладнання, що не гарантує відповідної безпеки глядачів, не допускається.

Згідно із Порядком організації та проведення гастрольних заходів, затвердженим постановою кабінету міністрів від 15.01.2004, гастрольні заходи проводяться на стаціонарних сценічних майданчиках або у спеціально відведених місцях за умови дотримання норм і правил експлуатації споруд,  інженерних  систем  та  систем оповіщення,  санітарно-гігієнічного  режиму приміщень і територій, норм   готовності   засобів   пожежогасіння,   а   також   охорони громадського  порядку  під  час  проведення гастрольного заходу та дотримання  інших  вимог  щодо  безпеки   учасників   і   глядачів гастрольного заходу.

Відносини у сфері культури відносно мало врегульовані законодавством в Україні. Перелік назв нормативно-правових актів у сфері культури можете побачити на сайті міністерства культури http://mincult.kmu.gov.ua (там-відкрити меню «документи» та натиснути на посилання «нормативні акти»).

Зв'язатися з юристом
Босак (Бандурка) Назарій Орестович, місто Львів
ICQ:581230319
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Надання розгорнутої правової консультації, юридичних порад, правової інформації та юридичних роз'яснень, праця з документами правового характеру, юридично-претензійна робота, зроблення правового висновку, ведення правничого супроводу, загальна правова робота по судовому розгляду, відстоювання інтересів громадянина в органах виконавчої влади, деякий захист клієнта від проступків, робота по відносинах клієнта із судово-правоохоронними органами тощо-150 грн. за годину безпосередньо праці.



Типові договориБланки договорів



Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]