Сказати «Дуже Дякую»


Сума до перерахування р.

Чи потрiбно суб’єкту декларування повідомляти у десятидений срок Національне агентство у разі суттєвої зміни у майновому стані члена його сім’ї, а саме придбання майна на суму, яка перевищує 50 прожиткових

Норми, які стосуються суттєвих змін у майновому стані суб’єкта декларування, передбачає Закон України "Про запобігання корупції" від 14.10.2014 № 1700, зокрема ч.2 ст. 152 Закону.

У разі суттєвої зміни майнового стану суб’єкта декларування, а саме отримання ним доходу, придбання майна на суму, що перевищує 50 прожиткових мінімумів, установлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року, зазначений суб’єкт у 10-денний строк з моменту отримання доходу чи придбання майна зобов’язаний повідомити про це Національне агентство з питань запобігання корупції (далі — НАЗК)

Інформація вноситься до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та оприлюднюється на офіційному веб-сайті НАЗК.

Якщо вартість майна перевищує 50 прожиткових мінімумів, установлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року, але була сплачена частинами, повідомлення про суттєві зміни в майновому стані подається після переходу права власності на таке майно.

При аналізі нормативно-правових актів можна зробити висновок: законодавець виходить із того, що суб’єкту декларування потрібно повідомляти про суттєві зміни в майновому стані лише за умови фактичного отримання доходу чи придбання майна.

Для кожного випадку отримання доходу або придбання майна подається окреме повідомлення про суттєві зміни у майновому стані суб’єкта декларування. Повідомлення про суттєві зміни у майновому стані суб’єкта декларування подається ним особисто шляхом заповнення відповідної електронної форми на веб-сайті НАЗК через власний персональний електронний кабінет суб’єкта декларування у системі Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі — Реєстр).

Порядок інформування НАЗК про суттєві зміни у майновому стані суб’єкта декларування визначений у Порядку формування, ведення та оприлюднення (надання) інформації Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі — Порядок), затверджений рішенням НАЗК від 10.06.16 р. № 3 (далі — Рішення № 3). Суб’єкти декларування особисто письмово повідомляють НАЗК про суттєві зміни у своєму майновому стані шляхом подання відповідного електронного повідомлення до Реєстру через власний персональний електронний кабінет у десятиденний строк з моменту отримання доходу або придбання майна (п. 6 розд. 2 Порядку).

Доходи та видатки на придбання майна суб’єкта декларування відображаються у грошовій одиниці України. Доходи чи видатки, одержані або здійснені в іноземній валюті, з метою відображення у повідомленні перераховуються в грошову одиницю України за валютним (обмінним) курсом Національного банку України, що діяв на дату одержання доходів чи здійснення видатків. Інформація, яка була включена в повідомлення про суттєві зміни у майновому стані суб’єкта декларування, повинна в майбутньому теж бути відображена в декларації цієї ж особи.

Оскільки п.3 ч.1ст. 46 Закону зобовязує суб’єкта декларування подавати відомості про цінне рухоме майно, до яких за законом включають і транспорті засоби, що належать членам його сім’ї на праві приватної власності, у тому числі спільної власності, або перебуває в її володінні або користуванні незалежно від форми правочину, внаслідок якого набуте таке право .

Зв'язатися з юристом
Левченко Оксана Сергіївна, місто Вінниця
Телефон:+380638665952
E-mail:[email protected]
ICQ:Вайбер +380638665952
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Консультація 180 грн.



Типові договориБланки договорів



Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]