Можно ли считать клеветой следующую ситуацию?

Здравствуйте. Скажите, является ли клеветой ложное обвинение, сказанное непосредственно оклеветанному лицу в присутствии свидетелей? Например, на коллективном собрании начальник заведомо ложно назвал своего подчиненного психом ("...Ты.....психбольной!...) и обвинил(опять же ложно) в систематических опозданиях на работу. ("....Ты постоянно опаздываешь.....")Можно ли называть такой способ "распространением информации", при условии публичности таких высказываний?

Обязательно ли ложное обвинение должно быть адресовано(именно АДРЕСОВАНО, а не только кем-то третьим услышано, например, как в примере)кому-то, кроме объекта таких обвинений, чтобы считаться клеветой?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго дня шановна Міла.

За наклеп, тобто поширення завідомо неправдивих вигадок, що ганьблять іншу особу (про її нібито протиправний або аморальний вчинок тощо), винні особи нажаль не несуть кримінальну відповідальність.

Захист честі, гідності та ділової репутації може здійснюватися також за допомогою норм, передбачених Цивільним (ЦК) і Цивільним процесуальним (ЦПК) кодексами України.

Так, відповідно до статті 7 ЦК України громадянин вправі вимагати спростування судом відомостей, що не відповідають дійсності або викладені неправдиво, які порочать його честь, гідність чи ділову репутацію або завдають шкоди його інтересам, якщо той, хто поширив такі відомості, не доведе, що вони відповідають дійсності. Тобто відповідач повинен довести, що поширені ним відомості відповідають дійсності. На позивача ж покладається обов'язок лише довести факт поширення відомостей, які його порочать, особою, до якої пред'явлено позов. Подавати чи не подавати докази невідповідності таких відомостей дійсності є правом позивача.

В даній ситуації доказами, можуть слугувати покази свідків.

Якщо зазначені відомості були поширені через засоби масової інформації (друкованої або аудіовізуальної), вони повинні бути спростовані у тому ж друкованому виданні, аналогічній радіо- чи телепередачі або іншим адекватним способом. Якщо відомості, які не відповідають дійсності і завдають шкоди інтересам, честі, гідності або діловій репутації громадянина, містить документ, що виходить від організації, такий документ підлягає заміні або відкликається.

Зв'язатися з юристом
Титаренко Яна Сергіївна, місто Дніпро
Телефон:+38 (067) 630-77-35
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Особисті консультації ( в особистих повідомленнях на сайті чи по e-mail) здійснюється на платній основі від 100 грн.( В залежності від складності питання).
Написання позовних заяв, скарг, договір та інших процесуальних документів - ціна договірна.
Подякувати за конституцією ви можете слідуючи чином карта Приват банку 4149625810823912



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]