Ст. 274 Податкового кодексу

Що слід розуміти під землями загального користування. Дякую

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Відповідно до ст. 83 Земельного кодексу землі, які належать на праві власності територіальним громадам сіл, селищ, міст, є комунальною власністю. У комунальній власності перебувають усі землі в межах населених пунктів, крім земель приватної та державної власності, а також земельні ділянки за їх межами, на яких розташовано об'єкти комунальної власності.

До земель комунальної власності, які не можуть передаватись у приватну власність, належать: землі загального користування населених пунктів (майдани, вулиці, проїзди, шляхи, набережні, пляжі, парки, сквери, бульвари, кладовища, місця знешкодження та утилізації відходів тощо); землі під залізницями, автомобільними дорогами, об'єктами повітряного і трубопровідного транспорту; землі під об'єктами природно-заповідного фонду, історико-культурного та оздоровчого призначення, що мають особливу екологічну, оздоровчу, наукову, естетичну та історико-культурну цінність, якщо інше не передбачено законом; землі лісового фонду, крім випадків, визначених Земельним кодексом; землі водного фонду, крім випадків, визначених Земельним кодексом; земельні ділянки, які використовуються для забезпечення діяльності органів місцевого самоврядування.

Щодо оподаткування земель загального користування населених пунктів (майдани, вулиці, проїзди, шляхи, набережні, пляжі, парки, сквери, бульвари, кладовища тощо) слід зазначити, що за такі ділянки податок не справляється, крім випадків, коли вони надаються для використання юридичним або фізичним особам (павільйони, кіоски, лотки, атракціони та ін.). При цьому слід виходити з того, на яких умовах надано ці земельні ділянки (у власність, у постійне користування чи у користування на умовах оренди), від чого залежатиме і плата за землю.

Оскільки плата за землю справляється у вигляді земельного податку або орендної плати, то за земельні ділянки, надані суб'єктам господарювання із земель загального користування у власність або у постійне користування, ці суб'єкти сплачуватимуть земельний податок згідно з вимогами Закону № 2535-ХІІ, а за земельні ділянки, надані в користування на умовах оренди, — орендну плату за землю відповідно до Закону № 161 -XIV.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

Телефон: +38 (097) 410 44 00
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 3
Телефон: [email protected]
Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: 0637323860