Перенабиття номеру кузова

19.05.2018

Доброго дня!

Підкажіть, будь-ласка, де я можу знайти інформацію про порядок перенабиття номеру кузова, і в які органи потрібно звертатись?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

МВС України розробило правовий механізм легалізації такого парку автотранспортних засобів за допомогою затвердженої процедури дублювання первинних і нанесення присвоєних спеціальних індивідуальних ідентифікаційних номерів, але з обов’язковим дотриманням чітко встановленого і докладно прописаного в нормативних документах Порядку.

Дублюючий номер – це повторне механічне відтворення (відновлення) на не від’ємних металевих складових частинах кузова (шасі, рами) пошкодженого (знищеного) первинного заводського ідентифікаційного номера транспортного засобу за окремо встановленим МВС України нормативним Порядком.

Спеціальний номер – це механічне нанесення на невід’ємні металеві складові частини кузова (шасі, рами) транспортного засобу присвоєного ГСЦ спеціального індивідуального ідентифікаційного номера за окремо встановленим МВС України нормативним Порядком.

Основний перелік підстав, за якими допускається дублювання первинних і нанесення присвоєних спеціальних індивідуальних ідентифікаційних номерів на дорожні транспортні засоби (ДТЗ), згідно із п. 15 Порядку державної реєстрації (перереєстрації), затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 7 вересня 1998 р. № 1388 (зі змінами і доповненнями), такий:

  • ДТЗ виробництва СРСР і країн СНД до 2000 р. виготовлення, на яких заводами-виробниками не передбачене нанесення ідентифікаційних номерів на невід’ємних металевих складових частинах кузова (рами, шасі);
  • ДТЗ, самостійно сконструйовані та виготовлені в Україні і не мають ідентифікаційного номера;
  • ДТЗ з ідентифікаційними номерами, втраченими внаслідок значного впливу корозії на поверхню номерної площадки при їх тривалій експлуатації;
  • ДТЗ, повернені правоохоронними органами законному власникові після вилучення з незаконного володіння зі знищеними (видаленими) ідентифікаційними номерами;
  • ДТЗ, які конфісковано на користь держави зі знищеними (видаленими) чи пошкодженими ідентифікаційними номерами;
  • ДТЗ з ідентифікаційними номерами, втраченими внаслідок проведення ремонтно-відновлювальних робіт у законному порядку.

Основна категорія автомобілів, які є безномерними, – автомобілі колишнього СРСР, на яких ідентифікаційні номери наносилися фарбою за допомогою трафарету на носійних деталях рами автомобілів чи були виконані тільки на табличках, прикріплених заклепками чи самонарізними шурупами в передбачених виробником місцях. Як правило, такі позначки недовговічні. Номери, нанесені фарбою, за кілька років руйнувалися під впливом атмосферних чинників і агресивного експлуатаційного середовища, а номерні таблички, які здебільшого виготовлялися з кольорового металу (алюмінію), механічно пошкоджувалися, руйнувались і втрачались у процесі тривалої експлуатації технічного засобу.

Такі транспортні засоби, після спеціального дослідження, що підтверджує відсутність слідів умисного знищення маркувальних ідентифікаційних позначок, а також відповідність конструкції, марці, моделі й іншим даним, зазначеним у свідоцтві про реєстрацію, як правило, підпадають під присвоєння їм Головним сервісним центром МВС спеціального індивідуального ідентифікаційного номера з подальшим його нанесенням у встановленому порядку.

На зареєстрованих в Україні транспортних засобах дублювання первинних і нанесення присвоєних спеціальних індивідуальних ідентифікаційних номерів (кузова, шасі чи рами) здійснює Науково-дослідне Бюро судових експертиз «Сантодор». Але виконується ця технічна операція тільки після видачі автовласнику Головним сервісним центром МВС щодо кожного окремого транспортного засобу письмового Висновку (дозволу). Самостійно, без Висновку Головного сервісного центру МВС, Бюро будь-яких рішень не приймає і дій не виконує.

Дублювання первинного і нанесення спеціальних індивідуальних ідентифікаційних номерів проводяться відповідно до вимог Стандарту МВС України СОУ 78-45-012-2007 і допускаються лише в тому випадку, коли трасологічними, а також іншими доступними для фахівців методами і засобами встановити первинний (заводський) ідентифікаційний номер неможливо, а сліди умисного знищення (пошкодження) знаків ідентифікаційного номера відсутні. Якщо спеціальним дослідженням буде встановлено, що номероносійні деталі досліджуваного безномерного автотранспортного засобу належать іншому автомобілю (нерозмитненому донору тощо), Головний сервісний центр МВС має право відмовити у видачі заявнику Висновку (дозволу) на дублювання первинного чи нанесення присвоєного спеціального індивідуального ідентифікаційного номеру.

Після прийнятого спеціалістами сервісного центру МВС рішення про неможливість визначити символи номера кузова (шасі, рами) через пошкодження металу на поверхні номерної площадки проводиться спеціальне дослідження автомобіля на предмет встановлення справжності його ідентифікаційного номера. Дослідження можна замовити в будь-якій експертній установі, а також у Бюро судових експертиз «Сантодор» або в його регіональних представництвах. Важливо, щоб отриманий вами документ відповідав основним вимогам, що ставляться Головним сервісним центром МВС України до таких документів.

Примітка: висновок дослідження обов’язково має бути однозначний, наприклад: «Ідентифікаційним номером (кузова, шасі, рами) автомобіля є номер і далі повний установлений ідентифікаційний номер, що складається, як правило, із 17 знаків. Якщо висновки фахівця-дослідника не однозначні, а ймовірнісні, Головний сервісний центр МВС матиме достатньо приводів відмовити заявнику у видачі дозволу на дублювання номера.

За вашим зверненням до Науково-дослідного бюро «Сантодор» або до його регіональних представництв наші фахівці зроблять аналіз зібраних вами документів і, в разі необхідності, допоможуть правильно оформити їх для передачі до Головного сервісного центру МВС на розгляд.

Про видачу дозволу на дублювання первинного чи нанесення присвоєного Головним сервісним центром МВС спеціального індивідуального ідентифікаційного номера транспортному засобу сповіщають працівники Бюро, після чого ви узгоджуєте дату, час і місце проведення дублювання чи нанесення номерів. Завершивши цю процедуру, працівники Бюро видають вам два пакети документів, один – для представлення до сервісного центру, щоб провести необхідні реєстраційні операції, а другий – вам для зберігання.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

Телефон: +38 (097) 410 44 00
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 3
Телефон: [email protected]
Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: 0637323860