Перевiрка органiв мiсцевого самоврядування

17.05.2018

Порядок здійснення державного контролю за охороною навколишнього природного середовища та використанням природних ресурсів визначається цим Законом та іншими законами України - якими iншими законами передбачений порядок здійснення державного контролю за органами мiсцевого самоврядування?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Стаття 20 Закону "Про місцеве самоврядування в Україні" передбачає, що державний контроль за діяльністю органів і посадових осіб місцевого самоврядування може здійснюватись лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України і не повинен призводити до втручання органів державної влади чи їх посадових осіб у здійснення органами місцевого самоврядування наданих їм власних повноважень.

З метою забезпечення законності здійснюється державний контроль за діяльністю відповідних органів і посадових осіб місцевого самоврядування. На парламентському рівні такий контроль здійснюють комітети Верховної Ради України, народні депутати України, уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Рахункова палата. Відповідно до Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 339 від 9 березня 1999 року, контроль за здійсненням органами місцевого самоврядування делегованих повноважень органів виконавчої влади також покладається на відповідні місцеві державні адміністрації та Раду Міністрів Автономної Республіки Крим, а у випадках, передбачених законодавством, – на міністерства та інші центральні органи виконавчої влади, їх територіальні органи (органи, що здійснюють контроль).

Контроль здійснюється шляхом аналізу актів органів місцевого самоврядування, надання органами місцевого самоврядування інформації про виконання делегованих повноважень органів виконавчої влади, проведення перевірок діяльності виконавчих органів сільських, селищних, міських рад.

У разі, коли сільський, селищний, міський голова порушує Конституцію або закони України, права і свободи громадян, не забезпечує здійснення делегованих повноважень органів виконавчої влади, перешкоджає здійсненню контролю за їх виконанням та в інших випадках орган, що здійснює контроль, порушує у встановленому порядку питання про його відповідальність згідно із законодавством.

Органи та посадові особи органів місцевого самоврядування контролюються й іншими державними органами, що мають спеціальні на те повноваження (органами фіскальної служби, Антимонолольним комітетом, органами пожежного нагляду тощо).

Міністерства та інші центральні органи виконавчої влади, їх територіальні органи здійснюють контроль відповідно до повноважень та у порядку, визначеному законодавством.

У судовому порядку за ініціативою державних органів, інших фізичних і юридичних осіб може бути оскаржене будь-яке рішення органів чи посадових осіб місцевого самоврядування, що порушує права людини, підприємств, установ та організацій, завдає шкоди суспільним або особистим інтересам громадян. Це положення узгоджується з характеристикою України як демократичної, правової держави (ст. 1 Конституції України), визнанням того, що права і свободи людини і громадянина захищаються судом (ст. 55). Незалежність та ефективна судова влада є однією з найфундаментальніших складових кожної демократичної держави. Прискорення побудови в Україні ефективної системи судочинства – один з пріоритетів Уряду України.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

Телефон: +38 (097) 410 44 00
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 3
Телефон: [email protected]
Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: 0637323860