Остановка транспортного средства

Якщо поліцейський зупиняє ТЗ і просить пред'явити документи на основі пункту 3 статті 35 ( якщо є інформація, що свідчить про причетність водія або пасажирів транспортного засобу до вчинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення, або якщо є інформація, що свідчить про те, що транспортний засіб чи вантаж можуть бути об’єктом чи знаряддям учинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення;), як водій повинен реагувати: просто показати відповідні документи, або співробітник поліції повинен або зобов'язаний показати якесь зведення, що ТС насправді знаходиться в розшуку або є підозра на вчинення даними ТЗ ДТП.

Чи зобов'язаний водій при перевірці документів давати їх прямо в руки співробітникові поліції або показати їх на досить близькій відстані.

При перевірці багажника чи має право водій ТЗ вимагати щоб огляд був здійснений при двох понятих, або співробітники поліції мають право оглянути і без цього.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго дня шановний Олексій.

У будь-якому випадку співробітник поліції зобов'язаний проінформувати водія прo конкретну причину зупинки ним транспортного засобу з детальним описом підстави зупинення, визначеної у вищевказаних пунктах частини 1 статті 35 ЗУ «Про національну поліцію». В законі не визначено яким шляхом поліцейський має право Вас проінформувати, випливає що усна форма є достатньою.

Поліцейський має право висловити вимогу про пред'явлення водієм:

a) посвідчення на право керування транспортним засобом;

б) реєстраційного документа на транспортний засіб;

в) поліса (сертифіката) обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності

Названі документи надавати у руки поліцейського не обов'язково, достатньо показати в розгорнутому вигляді. Вимога працівника поліції передати йому в руки документи протиправна (згідно абзацу 2 частини 2 статті 16 ЗУ «Про дорожній рух»; підпункт "a" пункту 2.4. ПДР).

Відповідно до підпункту "в" пункту 2.4. ПДР на вимогу працівника поліції водій повинен дати можливість оглянути транспортний засіб, але відповідно до законодавства за наявності на те законних підстав.

Поліцейський має право вимагати відкрити кришку багажника і/або двері салону (ч. 5 ст. 34 ЗУ «Про Національній поліцію»). Але ви все одно самостійно показуєте поліцейському вміст особистих речей або транспортного засобу.

Крім того, майте на увазі, що «поверхнева перевірка» відрізняється від «обшуку» та від схожої кримінально-процесуальної дії «огляду» (який здійснюється виключно аналогічно за правилами обшуку) тим, що при «поверхневій перевірці» активні дії здійснюються лише вами особисто (наприклад, ви самостійно відкриваєте багажник, двері салону, демонструєте закриті місця салону, речі з сумок та інше), виконуючи вимоги поліцейського, a він в свою чергу лише спостерігає за вашими діями і речами, ні до чого не торкаючись руками.

За результатами процесуальної дії - обшуку чи огляду обов'язково складається процесуальний документ - протокол, один примірник якого поліцейські вам зобов’язані обов’язково надати.

Але, якщо це "поверхнева перевірка", грань між якою та обшуком чи оглядом відрізнити в цьому випадку складно, протокол не складається, такі дії, на жаль, ніяким чином не фіксуються (крім вашої відео зйомки).

Зв'язатися з юристом
Титаренко Яна Сергіївна, місто Дніпро
Телефон:+38 (067) 630-77-35
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Особисті консультації ( в особистих повідомленнях на сайті чи по e-mail) здійснюється на платній основі від 100 грн.( В залежності від складності питання).
Написання позовних заяв, скарг, договір та інших процесуальних документів - ціна договірна.
Подякувати за конституцією ви можете слідуючи чином карта Приват банку 4149625810823912



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]