ООС нарушает мои права по конституции ст. 30 или нет?

01.05.2018

наши политики поменяли ато на оос и в связи с этим вступили новые полномочия, которые как по мне нарушают главный закон, тобишь конституцию, разьясните пожалуйста. Меня как законопослушного жителя Северодонецка интересует не нарушает ли это мои права и свободы, ато выглядит как будто развязали им руки и они могут чинить беспредел вламываясь к любому гражданину домой, вне зависимости мотивированно это законной необходимостью или по своим каким то забаганкам

Военные получают особые полномочия и в случае крайней необходимости могут:

- использовать оружие и спецсредства;

- задерживать лиц и доставлять их в полицию;

- проверять документы;

- осуществлять личный досмотр граждан, их вещей и транспортных средств;

- временно ограничивать или запрещать движение транспорта и пешеходов;

- входить в жилые и иные помещения, принадлежащие гражданам;

- пользоваться в служебных целях транспортом и средствами связи граждан, предприятий и организаций, за исключением транспортных средств дипломатических и международных организаций.

https://24tv.ua/ru/ukraina_tag1119

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Вітаю Вас, Олександр.

Ви запитуєте чи відповідають названі Вами повноваження вимогам ст.30 Конституції України. Враховуючи, що повноважень є чимало, а у ст.30 Конституції мова йде лише про недоторканність житла відповім наступним чином.

Згідно ч.1 ст.30 Основного Закона нашої держави не допускається проникнення до житла чи іншого володіння особи... інакше ніж за вмотивованим рішенням суду.

Однак, ч.2 цієї ж статті передбачає можливість проникнення до житла чи іншого володіння особи в інший порядок. Для цього є 2 обов`язкові умови:

1) такий порядок має бути встановлено у Законі ( в даному випадку це є закон про реінтеграцію Донбаса);

2) у разі наявності такого закону, це можливо лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна або ж у випадку переслідування осіб, підозрюваних у вчиненні злочину.

Закон України " Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях" (про реінтеграцію Донбасу) передбачає можливість входити (проникати) до житлових та інших приміщень, що належать громадянам "1)з метою забезпечення життєво важливих інтересів суспільства і держави 2)під час відсічі збройної агресії" у зонах безпеки, прилеглих до району бойових дій, відповідно до Конституціі України.

Таким чином, проникнення до житлового та/або іншого володіння особи, згідно названого Закону можливе за умов:

1) відповідності Конституції України;

2) з метою забезпечення життєво важливих інтересів суспільства та держави під час відсічі збройної агресії.

На перший погляд все нібито зрозуміло, але.... Згідно ст.2 Конституції, Україна в межах існуючого кордону є цілісною та недоторканною. Відповідно до ч.1 ст.9 чинні міжнародні договори, ратифіковані ВРУ, є частиною національного законодавства.

Якщо уважно прочитати Закон про реінтеграцію, можна побачити,що його прийнято відповідно до низки міжнародних договорів, зокрема, згідно з положеннями Статуту ООН, Декларації про принципи міжнародного права, що стосус. дружніх відносин та співробітництва між державами, відповідно до Статуту ООН від 24.10.1970 року, Гаазької Конвенції про закони і звичаї війни на суходолі і відповідного Додатка до неї, Женевської конвенціі про захист цивільного населення під час війни від 12 серпня 1949 року та інших.

Також у ст.11 цього Закону зазначено, що правовою підставою для відсічі і стримування збройної агресії РФ та відновлення територ. цілісності України є Конституція, законодавство України, а також ст.51 Статуту ООН, яка передбачає право кожної держави здійснювати захист своєї території та населення.

Відтак, цей Закон прийнято відповідно до положень Конституції, з метою захисту суверенітету та територіальної цілісності нашої держави.

Якщо говорити про проникнення до житла, то на мою особисту думку, таке проникнення хоч і можливе, однак має відповідати вимогам ч.2 ст.30 Конституції, оскільки положення міжнародних договорів, ратифікованих ВРУ, хоч і є частиною національного законодавства, однак за жодних умов не можуть суперечити положенням Основного Закону та і міжнародно-правові норми не дають підстав для проникнення до житла громадян як Ви кажете "по своим каким-то забаганкам".

Підсумок, вищезгаданий Закон дає підстави для такого проникнення, однак виключно за умов дотримання вимог ч.2 ст.30 Конституції та лише з метою забезпечення життєво важливих інтересів суспільства та держави під час здійснення відсічі збройної агресії, тобто у виняткових випадках.

Окремо хочу зазначити, що цей Закон або його частина можуть бути визнані такими, що не відповідають положенням Конституції лише Конституційним Судом України.

Зв'язатися з юристом
Клеменко Катерина Вікторівна
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Консультации общего характера - бесплатно.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

онлайн
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860