Зобов'язання виконання судового рішення

24.03.2018

Доброго вечора.Військовий пенсіонер.Виграв суд у Пенсійного Фонду стосовно перерахунку пенсії та виплати заборгованності з 1.01.2016 року,відніс виконавчий лист у ДВС,проте ПФ перерахунок здійснив,а виплату заборгованності здійснювати не має наміру,посилаючись на постанову КМ 103...Чи може дана постанова може бути підставою для не виконання судового рішення?І як діяти далі?Дякую.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Вітаю. В ідеалі потрібно бачити судове рішення, але на підставі наданої Вами інформації повідомляю наступне.

Якщо судовим рішенням ПФ прямо зобов`язали здійснити перерахунок та сплатити заборгованість, це має бути виконано, оскільки усі судові рішення є обов`язковими до виконання усіма без винятку.

Мене трохи бентежить фраза " відніс викон. лист". Якщо Ви просто віднесли його і все, тоді це дуже погано.

Коли особа одержує виконавчий лист, вона подає його на виконання разом з заявою про відкриття виконавчого провадження. Після цього держ. виконавець виносить постанову про відкриття виконавчого провадження або про відмову у відкриті, зазначаючи причини такої відмови. Після відкриття виконавчого провадження виконавча служба стягує на користь стягувача призначені судом кошти.

Якщо особа, подає до виконавців лише виконавчий лист без заяви про відкриття виконавчого провадження, його приймають на виконання, але вик. провадження не відкривають, так як це можливо тільки за умови подання стягувачем заяви про відкритття викон. провадження.

З моменту одержання виконавчого листа стягувач (Ви) має право пред`явити цей лист до виконання протягом 3 років. Якщо за цей час Ви цього не зробите, тоді Ви пропускаєте строк, коли вик. лист можна пред`явити до виконання, іншими словами, якщо Ви напишете таку заяву після спливу 3 років, Вам відмовлять у відкритті вик. провадження, а без цього реалізувати судове рішення в примусовому порядку ВИ НЕ ЗМОЖЕТЕ. В такому випадку ПФ навмисно буде затягувати виплату заборгованості, чекаючи спливу трирічного терміну.

Якщо ж Ви подали вик. лист разом з заявою про відкриття вик. провадження і є постанова про таке відкриття, тоді все добре. В такому випадку ПФ зобов`язаний сплатити заборгованість і посилатись на постанови КМ не можуть, але це лише за умови, що судовим рішенням прямо передбачено її сплату.

Зв'язатися з юристом
Клеменко Катерина Вікторівна
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Консультации общего характера - бесплатно.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]