Обмеження проїзду до приватної власності

Заїзд до мого садівничого товариства єдиний і проходить через територію іншого садівничого товариства, яке встановило автоматичні ворота і вимагають від мене та інших членів мого товариства гроші за право проїзду. Чи правомірні їх дії?

З повагою, Вячеслав

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Можливо, сусіднє садівниче товариство мало попередню домовленість із керівництвом Вашого садівничого товариства про встановлення воріт, таке-на практиці вважається законним, тоді-учасники Вашого садівничого товариства мають сплатити внески за будівництво воріт. Якщо ж такої домовленості не було, то вимоги оплатити відповідну частину в будівництві воріт-не зовсім правомірні, оскільки 1) не ясно, чи члени Вашого товариства бажають будівництва воріт, 2) за прийнятими нормами в практиці реалізації права власності на землю, територія таких земель має бути огороджена і на проїздах мають бути ворота, щоб потрапити на цю територію чужим людям було важче і було менше правопорушень проти відносин власності; проте територія садівничих товариств має бути огороджена, зокрема ворота на дорозі, які в частині випадків закриті, виглядають трохи потрібними, тому-учасникам Вашого садівничого товариства непогано було б заднім числом погодитись на будівництво воріт та оплатити свою частину внесків, якщо ворота не надто дорогі.

Дороги в районі садівничого товариства вважаються спільною власністю товариства, під’їзд до території садівничих товариств має перебувати у комунальній власності. За земельним кодексом, власники або землекористувачі земельних ділянок можуть вимагати встановлення таких земельних сервітутів: а) право проходу та проїзду на велосипеді; б) право проїзду на транспортному засобі по наявному шляху тощо. Земельний сервітут підлягає державній реєстрації в порядку, встановленому для державної реєстрації прав на нерухоме майно. Земельний сервітут передбачає обмежене платне або безоплатне користування чужою земельною ділянкою.

Якщо за проїзд через ворота вимагаються гроші завеликі як на таку можливість, то тут може бути наявний злочин вимагання. Для зручності плата за сервітут-користування воротами на початку проїзду-мала б сплачуватись Вашим садівничим товариством за певні проміжки часу і має бути відповідною отриманим можливостям: ворота-у власності сусіднього товариства, Ваше товариство та його члени-мають право проходу та проїзду.

Зв'язатися з юристом
Босак (Бандурка) Назарій Орестович, місто Львів
ICQ:581230319
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Надання розгорнутої правової консультації, юридичних порад, правової інформації та юридичних роз'яснень, праця з документами правового характеру, юридично-претензійна робота, зроблення правового висновку, ведення правничого супроводу, загальна правова робота по судовому розгляду, відстоювання інтересів громадянина в органах виконавчої влади, деякий захист клієнта від проступків, робота по відносинах клієнта із судово-правоохоронними органами тощо-150 грн. за годину безпосередньо праці.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]