Стаття 295 ( зміни)

11.01.2018

Коли можна буде згідно змін статті 295 цку змінити ( по батькові)?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Зміна прізвища, імені, по батькові: порядок, строки та підстави для відмови

Від­по­від­но до ст. 295 Ци­віль­но­го ко­дек­су Ук­ра­їни фі­зич­на осо­ба, яка до­сяг­ла шіс­тнад­ця­ти ро­ків, має пра­во на влас­ний роз­суд змі­ни­ти своє пріз­ви­ще та (або) влас­не ім’я. Фі­зич­на осо­ба, яка до­сяг­ла чо­тир­надця­ти ро­ків, має пра­во змі­ни­ти своє пріз­ви­ще та (або) влас­не ім’я за зго­дою за­кон­них пред­став­ни­ків (як пра­ви­ло, бать­ків).

Про­це­ду­ра змі­ни іме­ні (пріз­ви­ща, влас­но­го іме­ні, по бать­ко­ві) рег­ла­мен­то­ва­на ст. 6 За­ко­ну Ук­ра­їни «Про дер­жавну ре­єс­тра­цію ак­тів ци­віль­но­го ста­ну», По­ряд­ком роз­гля­ду за­яв про змі­ну іме­ні (пріз­ви­ща, влас­но­го іме­ні, по бать­ко­ві) фі­зич­ної осо­би.

Згід­но з По­ряд­ком, гро­ма­дя­ни Ук­ра­їни, які про­жи­ва­ють на те­ри­то­рії Ук­ра­їни, звер­та­ють­ся із за­ява­ми про змі­ну іме­ні (пріз­ви­ща, влас­но­го іме­ні, по бать­ко­ві) до від­ді­лу дер­жавної ре­єс­тра­ції ак­тів ци­віль­но­го ста­ну за міс­цем їх про­жи­ван­ня; а гро­ма­дя­ни Ук­ра­їни, які пос­тій­но про­жи­ва­ють за кор­до­ном, — до дип­ло­ма­тич­но­го пред­став­ниц­тва, або кон­суль­ської ус­та­но­ви Ук­ра­їни, в якій во­ни пе­ре­бу­ва­ють на пос­тій­но­му кон­суль­сько­му об­лі­ку (на­да­лі – упов­но­ва­же­ні ор­га­ни).

Осо­ба, яка ба­жає змі­ни­ти ім’я (пріз­ви­ще, по бать­ко­ві) по­дає від­по­від­ну за­яву та пред’яв­ляє ук­ра­їнсь­кий (за­кор­донний) пас­порт. У ви­пад­ку змі­ни іме­ні ди­ти­ни ві­ком від 14 до 16 ро­ків пот­рібно по­да­ти сві­доц­тво про на­род­ження, до­від­ку з міс­ця про­жи­ван­ня та за­яву бать­ків (од­но­го з бать­ків), або пік­лу­валь­ни­ка про на­дан­ня зго­ди на змі­ну іме­ні.

Зго­да ли­ше од­но­го з бать­ків виз­на­єть­ся дос­татньою тіль­ки у та­ких ви­пад­ках: як­що дру­гий з бать­ків по­мер, виз­на­ний без­вісно від­сутнім, ого­ло­ше­ний по­мер­лим, виз­на­ний об­ме­же­но ді­єз­датним, не­ді­єз­датним, поз­бавле­ний бать­ківсь­ких прав що­до ці­єї ди­ти­ни, а та­кож як­що ві­до­мос­ті про бать­ка (ма­тір) ди­ти­ни вик­лю­че­но з ак­то­во­го за­пи­су про її на­род­ження або як­що ві­до­мос­ті про чо­ло­ві­ка як бать­ка ди­ти­ни вне­се­ні до ак­то­во­го за­пи­су про її на­род­ження за за­явою ма­те­рі.

За­яви про на­дан­ня зго­ди на змі­ну іме­ні да­ють бать­ки та пік­лу­валь­ни­ки осо­бис­то у пись­мо­вій фор­мі. За на­яв­ності по­важ­них при­чин упов­но­ва­же­ні ор­га­ни прий­муть за­яви, но­та­рі­аль­но зас­відче­ні, або при­рів­ня­ні до но­та­рі­аль­но зас­відче­них.

До за­яви про змі­ну іме­ні од­но­час­но до­да­ють­ся та­кі до­ку­мен­ти: сві­доц­тво про на­род­ження за­яв­ни­ка; сві­доц­тво про шлюб (у ра­зі, ко­ли за­яв­ник пе­ре­бу­ває у шлю­бі); сві­доц­тво про ро­зір­вання шлю­бу (у ра­зі, ко­ли шлюб ро­зір­ва­но); сві­доц­тва про на­род­ження ді­тей (у ра­зі, ко­ли за­яв­ник має ма­ло­літ­ніх або не­пов­но­літ­ніх ді­тей); сві­доц­тва про змі­ну іме­ні за­яв­ни­ка, бать­ка чи ма­те­рі, як­що во­но бу­ло ра­ні­ше змі­не­но; фо­то­кар­тка за­яв­ни­ка; кви­тан­ція про спла­ту дер­жавно­го ми­та. Вка­за­ний пе­ре­лік до­ку­мен­тів є ви­чер­пним.

Змі­на по бать­ко­ві доз­во­ля­єть­ся за на­яв­ності особ­ли­вих під­став. Від­по­від­но до ст. 147 Сі­мей­но­го ко­дек­су Ук­ра­їни по бать­ко­ві ди­ти­ни виз­на­ча­єть­ся за іме­нем бать­ка. У ра­зі, як­що бать­ко змі­нив своє ім’я, по бать­ко­ві ди­ти­ни не змі­ню­єть­ся ав­то­ма­тич­но. По­ря­док ви­ма­гає по­дан­ня ок­ре­мих за­яв­ле­них до­ку­мен­тів до упов­но­ва­же­них ор­га­нів. Осо­ба, яка до­сяг­ла чо­тир­надця­ти ро­ків, мо­же не змі­ню­ва­ти по бать­ко­ві у ви­пад­ку змі­ни бать­ком сво­го іме­ні, ос­кіль­ки за­ко­но­давс­тво пе­ред­ба­чає от­ри­ман­ня обов’яз­ко­вої зго­ди ди­ти­ни. Фі­зич­на осо­ба, яка до­сяг­ла чо­тир­надця­ти ро­ків, має пра­во на змі­ну сво­го по бать­ко­ві тіль­ки у двох ви­пад­ках: змі­на бать­ком сво­го влас­но­го іме­ні; вик­лю­чен­ня ві­до­мос­тей про нього, як бать­ка ди­ти­ни з ак­то­во­го за­пи­су про її на­род­ження.

За­ява про змі­ну іме­ні (пріз­ви­ща, по бать­ко­ві) роз­гля­да­єть­ся від­ді­лом дер­жавної ре­єс­тра­ції ак­тів ци­віль­но­го ста­ну у три­мі­сяч­ний строк з дня її по­дан­ня. За на­яв­ності по­важ­них при­чин цей строк мо­же бу­ти про­дов­же­ний, але не більш як на три мі­ся­ці, за на­яв­ності пись­мо­во­го доз­во­лу ке­рів­ни­ка від­ді­лу дер­жавної ре­єс­тра­ції ак­тів ци­віль­но­го ста­ну Го­лов­но­го те­ри­то­рі­аль­но­го уп­равлін­ня юс­ти­ції Мі­ніс­терс­тва юс­ти­ції в Ав­то­ном­ній Рес­публі­ці Крим, Го­лов­но­го уп­равлін­ня юс­ти­ції в об­ласті, міс­тах Ки­єві та Се­вас­то­по­лі. Дип­ло­ма­тич­ні пред­став­ниц­тва, кон­суль­ські ус­та­но­ви Ук­ра­їни роз­гля­да­ють за­яви про змі­ну іме­ні у шес­ти­мі­сяч­ний строк з дня її по­дан­ня.

Піс­ля от­ри­ман­ня за­яви на змі­ну іме­ні упов­но­ва­же­ні ор­га­ни пе­ре­си­ла­ють ма­те­рі­али до ор­га­ну внут­рішніх справ за міс­цем про­жи­ван­ня за­яв­ни­ка для от­ри­ман­ня вис­новку про мож­ли­вість змі­ни іме­ні. Ор­ган внут­рішніх справ здій­снює пе­ре­вір­ку на пред­мет пе­ре­бу­ван­ня за­яв­ни­ка під слідс­твом, су­дом, ад­мі­ніс­тра­тив­ним наг­ля­дом; на­яв­ності у за­яв­ни­ка су­ди­мос­ті, яку не по­га­ше­но або не зня­то в ус­та­нов­ле­но­му за­ко­ном по­ряд­ку; офі­цій­но­го звер­нення пра­во­охо­рон­них ор­га­нів іно­зем­них дер­жав про ого­ло­шен­ня роз­шу­ку за­яв­ни­ка. Ці фак­тичні об­ста­ви­ни є під­ста­ва­ми для від­мо­ви у на­дан­ні доз­во­лу на змі­ну іме­ні. Ок­рім цього, від­по­від­но до ст. 295 Ци­віль­но­го ко­дек­су, по­дан­ня за­яв­ни­ком неп­равди­вих ві­до­мос­тей про се­бе та­кож тяг­не за со­бою від­мо­ву в на­дан­ні доз­во­лу на змі­ну іме­ні.

За ре­зуль­та­та­ми роз­гля­ду за­яви упов­но­ва­же­ні ор­га­ни го­ту­ють та над­си­ла­ють за­яв­ни­ко­ві вис­но­вок про на­дан­ня доз­во­лу на змі­ну іме­ні або від­мо­ву в його на­дан­ні. Ви­чер­пний пе­ре­лік під­став для від­мо­ви у на­дан­ні доз­во­лу на змі­ну іме­ні виз­на­че­но у ч. 6 ст. 295 Ци­віль­но­го ко­дек­су, то­му от­ри­ман­ня неп­ра­во­мір­ної від­мо­ви, з під­став, які не пе­ред­ба­че­ні за­ко­но­давс­твом, мож­на ос­каржи­ти в су­до­во­му по­ряд­ку.

За­яв­ник, яко­му на­да­но доз­віл на змі­ну іме­ні, мо­же про­тя­гом трьох мі­ся­ців звер­ну­ти­ся для ре­єс­тра­ції змі­ни іме­ні до упов­но­ва­же­них ор­га­нів, які скла­да­ють ак­то­вий за­пис про змі­ну іме­ні. Як­що за­яв­ник без по­важ­них при­чин у заз­на­че­ний строк не звер­нувся для ре­єс­тра­ції змі­ни іме­ні, доз­віл на змі­ну іме­ні втра­чає си­лу і пот­рібно по­да­ва­ти но­ву за­яву.

За дер­жавну ре­єс­тра­цію змі­ни іме­ні гро­ма­дя­ни Ук­ра­їни, які про­жи­ва­ють на те­ри­то­рії Ук­ра­їни, спла­чу­ють дер­жавне ми­то, а гро­ма­дя­ни, які пос­тій­но про­жи­ва­ють за кор­до­ном, — кон­суль­ський збір. Роз­мір дер­жавно­го ми­та вста­нов­ле­ний Дек­ре­том Ка­бі­не­ту Мі­ніс­трів у роз­мі­рі — 0,3 не­опо­дат­ко­ва­них мі­ні­му­мів до­хо­дів гро­ма­дян (на­ра­зі це 5,1 грн), у ра­зі пов­торної змі­ни іме­ні — 3 не­опо­дат­ко­ва­них мі­ні­му­ми до­хо­дів гро­ма­дян (51 грн). Упов­но­ва­же­ні ор­га­ни ви­да­ють за­яв­ни­ко­ві сві­доц­тво про змі­ну іме­ні.

Вар­то звер­ну­ти ува­гу на те, що піс­ля дер­жавної ре­єс­тра­ції змі­ни іме­ні осо­ба по­вин­на об­мі­ня­ти пас­порт(и) про­тя­гом мі­ся­ця, про що ро­бить­ся від­по­від­на від­мітка.

Т.Б. Муравель

Зв'язатися з юристом
Муравель Тарас Богданович, місто Золочів (Львівська область)
E-mail:[email protected]


Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

Телефон: +38 (097) 410 44 00
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 3
Телефон: [email protected]
Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: 0637323860