Підозрюваний відмовляється отримувати повідомлення про підозру

Слідчий виніс постанову про підозру. Однак, фігурант відмовляється її отримувати. Всіляко ухиляється від отримання повістки про виклик слідчого. Як правильно має діяти слідчий за КПК, якщо він не в змові з підозрюваним? Підозра за ч.2 ст. 162 КК. Фігурант не бере повістку без адвоката. Адвокат по телефону обіцяє слідчому прибути (живе в іншому місті), але не з'являється. І так вже 2 місяці після оголошення підозри. Хто кого водить за ніс? Кому скаржитися?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Крім того, 04.10.17 слідчий виніс постанову про оголошення в розшук підозрюваного. Але не вказав у ній, що його треба затримати.

29.08.17 слідчий склав і погодив з прокурором повідомлення про підозру.В цей же день він намагався разом з дільничним вручити повідомлення і повістку про виклик до слідчого.Однак, підозрюваний швидко втік від них, двері квартири не відчинив.Повідомлення і повістку слідчий залишив сусіду, який їх віддав до контори ОСББ.30.08.17 слідчий відправив повідомлення поштою. Згідно з корінцем, повідомлення про підозру було отримано паспортистом ОСББ (підозрюваний є головою цього ОСББ). Після цього фігурант на 1 місяць сховався у стаціонарі лікарні (хоча кожного вчора з'являвся вдома).Коли виписався, слідчий подав клопотання слідчому судді про привід підозрюваного. Однак, суддя не клопотання не задовольнив, пославшись на те, що слідчим не вжито заходів для вручення фігуранту повідомлення про підозру у спосіб, передбачений КПК.Тому не визнав статус підозрюваного, і відмовив у приводі. Після цього фігурант відмовляється отримувати повістку про виклик без свого адвоката (який проживає в іншому місті).Складається враження, що слідчий навмисно щось не доопрацьовує, щоб затягнути час. Що я маю робити? Чи подавати клопотання слідчому, про що саме? Чи подавати клопотання слідчому судді, про що саме? Досудове розслідування тягнеться вже 3 роки (буде в листопаді). Виходить якась дурня:підозра є, а вручити її не хочуть. Як змусити їх це зробити з чітким додержанням КПК?

По-перше, необхідно направити повідомлення про підозру особі за її адресою заказним письмом, при отриманні якого особа власноручно розписується про його отримання.Таким чином можна вважати, що особа з підозрою ознайомлена.

По- друге, під час візиту до особи з метою ознайомлення, необхідно ввімкнути відеокамеру, на якій зафіксувати хід ознайомлення.Тобто, навіть, якщо особа( яка обов'язково повинна бути зафіксавана на плівці) буде закривати двері, необхідно дуже голосно прочитати дане повідомлення, зафіксувавши вчинене на камеру.Таким чином особа також буде вважатися повідомленою.

Для підтвердження вищевикладеного прочитайте :

1) частина 1 статті 278 КПК

2) ч.3 ст.111 КПК

3) ч.1 ст.136 КПК

Біляш того, як Ви вже сказали : " 04.10.17 слідчий виніс постанову про оголошення в розшук підозрюваного."

Дана постанова може бути винесена тільки після повідомлення про підозру.Дана постанова виноситься за розглядом слідчого та прокурора.

А право затримати особи, тим самим обмежити її право пересування, може надати тільки суд, в особі слідчого судді під час досудового розслідування.

А випадок з адвокатом також можна вирішити.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: 0637323860
Телефон: +38 (097) 410 44 00
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 2
Телефон: [email protected]