Право на спадщину земельноi дiлянки через суд

22.05.2017

Доброго дня!

Померлий не встиг остаточно отримати земельну дiлянку.

Спадкоэмцям необхiдно звертатися в суд iз запитом на доотримкння земельноi дiлянки, але вже на iх iм'я.

Питання: до якого суду звертатись

- за мiсцем реэстрацii земельноi дiлянки

- за мicцем прожтвання / рээстрацii померлого

- за мicцем проживання / рээстрацii срадкоэмцi

Дякую!

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Згідно ст. 114 цивільного процесуального кодексу «Виключна підсудність», позови, що виникають з приводу нерухомого майна, пред'являються за місцезнаходженням майна або основної його частини; позови кредиторів спадкодавця, що подаються до прийняття спадщини спадкоємцями, пред'являються за місцезнаходженням спадкового майна або основної його частини. Окреме провадження-це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. За ст. 257 ЦПК, заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання.

Відповідно до постанови пленуму верховного суду «Про судову практику у справах про спадкування» від 30.05.2008, справи про спадкування розглядаються судами за правилами позовного провадження, якщо особа звертається до суду з вимогою про встановлення фактів, що мають юридичне значення, які можуть вплинути на спадкові права й обов'язки інших осіб. Згідно листа вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» від 16 травня 2013 р., спори про спадкування підлягають розгляду судами виключно у порядку цивільного судочинства. Право власності спадкоємця на спадкове майно підлягає захисту в судовому порядку шляхом його визнання у разі, якщо таке право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності. Якщо за життя спадкодавець не набув права власності на житловий будинок, земельну ділянку, то спадкоємець також не набуває права власності у порядку спадкування. До спадкоємця переходять лише визначені майнові права, які належали спадкодавцеві на час відкриття спадщини. Для набуття права власності у встановленому законодавством порядку спадкоємець повинен здійснити дії, які необхідні для набуття права власності на визначене нерухоме майно, зокрема на житловий будинок, іншу споруду. Спадкоємці мають право звертатися до суду із позовами про визнання відповідного права в порядку спадкування. Пункт 3.5 цього листа присвячений судовому розгляду справ про спадкування земельних ділянок, ознайомтесь з ним.

Отже, справи про визнання права на спадкування конкретного майна вирішуються судами в порядку позовного, а не окремого, провадження. Позов тут потрібно пред’являти за місцезнаходженням земельної ділянки, якщо не виявляться нові обставини.

Зв'язатися з юристом
Босак (Бандурка) Назарій Орестович, місто Львів
ICQ:581230319
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Надання розгорнутої правової консультації, юридичних порад, правової інформації та юридичних роз'яснень, праця з документами правового характеру, юридично-претензійна робота, зроблення правового висновку, ведення правничого супроводу, загальна правова робота по судовому розгляду, відстоювання інтересів громадянина в органах виконавчої влади, деякий захист клієнта від проступків, робота по відносинах клієнта із судово-правоохоронними органами тощо-150 грн. за годину безпосередньо праці.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]