Реорганізація

Чи можна реорганізувати благодійну організацію в релігійну?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Виходячи із закону «Про благодійну діяльність та благодійні організації» від 2012 р., цілі благодійної і релігійної організацій трохи подібні. Правонаступниками благодійної організації у разі її реорганізації має бути одна чи кілька благодійних організацій.

Згідно закону «Про свободу совісті та релігійні організації» від 1991 р., діяльність релігійної організації може бути припинено у зв'язку з її реорганізацією (поділом, злиттям, приєднанням) або ліквідацією. Реорганізація або ліквідація релігійної організації здійснюється відповідно до її власних настанов. Статути (положення) новоутворених після реорганізації релігійних організацій реєструються. При релігійних організаціях можуть утворюватися товариства, братства, асоціації, інші об'єднання громадян для здійснення добродійництва тощо. Релігійні організації мають право здійснювати добродійну діяльність і милосердя як самостійно, так і через громадські фонди. Суми витрат на цю мету оподаткуванню не підлягають. Громадяни в кількості не менше десяти чоловік, які утворили релігійну громаду і досягли 18-річного віку, беруть участь в реєстрації її статуту (положення), тобто зокрема такі суб’єкти-можуть бути засновниками релігійної громади. Релігійні організації мають право для виконання своїх статутних завдань засновувати добродійні заклади (притулки, інтернати, лікарні тощо), які мають право юридичної особи.

За старим законом «Про благодійництво та благодійні організації» від 1997 року, благодійна організація не могла бути реорганізована в юридичну особу, метою діяльності якої було одержання прибутку. Така норма може повернутись в законодавство. До неприбуткових організацій належать і релігійні.

На практиці в релігійні організації реорганізовуються, в основному, релігійні організації.

Зв'язатися з юристом
Босак (Бандурка) Назарій Орестович, місто Львів
ICQ:581230319
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Надання розгорнутої правової консультації, юридичних порад, правової інформації та юридичних роз'яснень, праця з документами правового характеру, юридично-претензійна робота, зроблення правового висновку, ведення правничого супроводу, загальна правова робота по судовому розгляду, відстоювання інтересів громадянина в органах виконавчої влади, деякий захист клієнта від проступків, робота по відносинах клієнта із судово-правоохоронними органами тощо-150 грн. за годину безпосередньо праці.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]