Зрізання дерев

02.05.2017

Чи можна притягнути людину до відповідальності за ст. 245 кку за зрізу 2 дубів.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

У статті 245 кримінального кодексу мовиться про знищення або пошкодження рослин загальнонебезпечним способом, який за силою руйнуючого впливу можна прирівняти до пожежі: вогнем, вибухом, затопленням, обвалом, хімічними забрудненнями, фізичним руйнуванням транспортними засобами тощо. При розмежуванні розглядуваного злочину і подібних адмінпроступків слід виходити з того, що його суспільна небезпека визначається не тільки способом, а й кількісними, якісними і вартісними параметрами шкоди, заподіяної лісовим ресурсам. Відповідно до Постанови Пленуму Верховного суду України «Про судову практику у справах про злочини та інші правопорушення проти довкілля» від 10.12.2004, при обчисленні розміру відшкодування шкоди, заподіяної знищенням або пошкодженням природних ресурсів, потрібно також додержувати вимог тих нормативних актів, якими встановлено відповідні правила. Зокрема, з'ясовувати ті кількісні та якісні критерії (кількість, вага, розмір тощо), які відповідно до існуючих такс при цьому враховуються. Постанововю кабінету міністрів «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу» від 23 липня 2008 р. визначено суму збитків у гривнях за кожне дерево конкретного діаметру при корені, вона застосовується при обчисленні розмірів стягнень за шкоду при кримінальній чи адміністративній відповідальності.

Зріз дубів більше б підходив до ст. 246 ККУ-незаконна порубка дерев, що заподіяло істотну шкоду або вчинене в особливо охоронюваних лісах. Згідно вищезгаданої постанови пленуму ВСУ, шкода тут визнається істотною, коли: були знищені певні види дерев у тій чи іншій місцевості; погіршилися породний склад, якість, захисні, водоохоронні й інші екологічні властивості лісу; виникли труднощі у відтворенні заліснення в певній місцевості; знизилась якість атмосферного повітря; змінились ландшафт місцевості, русло річки; сталась ерозія ґрунту; тощо. Рубка двох дубів під ці критерії не підходить. Тому-відповідальність за це слід кваліфікувати за кодексом про адмінправопорушення.

Статтею 65 кодексу про адміністративні правопорушення заборонено незаконну порубку і пошкодження дерев, знищення та пошкодження молодняка природного походження, відповідальність там-невеликі штрафи. Ст. 65-1 КпАП передбачає знищення або пошкодження полезахисних лісових смуг, захисних лісових насаджень, покарання там-теж невисокі штрафи.

Зв'язатися з юристом
Босак (Бандурка) Назарій Орестович, місто Львів
ICQ:581230319
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Надання розгорнутої правової консультації, юридичних порад, правової інформації та юридичних роз'яснень, праця з документами правового характеру, юридично-претензійна робота, зроблення правового висновку, ведення правничого супроводу, загальна правова робота по судовому розгляду, відстоювання інтересів громадянина в органах виконавчої влади, деякий захист клієнта від проступків, робота по відносинах клієнта із судово-правоохоронними органами тощо-150 грн. за годину безпосередньо праці.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]