ЗУ Про пенсійне забезпечення

Згідно ЗУ Про пенсійне забезпечення: Громадяни України мають право на державне пенсійне забезпечення за віком. Призначення пенсій і оформлення документів для їх виплати здійснюється органами Пенсійного фонду України. Виплата пенсій провадиться за поточний місяць загальною сумою у встановлені строки, але не пізніше 25 числа місяця, за який виплачується пенсія. Питання: Жінка, 60р. народження, фактично проживає в зоні проведення АТО (Луганськ), до початку проведення АТО (початок 2014р) отримувала призначену їй пенсію за віком. Після того, як у м. Луганську почалося проведення АТО, його визнано неконтрольованою територією у зоні АТО, виплати припинилися. Наразі в Україні існує механізм поновлення та виплати пенсії внутрішньо переміщеним особам, дію якого регламентують різноманітні закони, правові акти. Але жінка не є внутрішньо переміщеною особою, бо її не змусили залишити або покинути своє місце проживання і вона жодного разу з початку АТО не виїзджала з м. Луганську (протягом 2014 р. до теперішньго моменту), бо не мала фізичної можливості це зробити за станом здоров'я. Вона і зараз не має можливості ані фізичної, ані матеріальної покинути Луганськ.

Із настанням перемир'я у Луганськ багато людей (у тому числі і людей похилого віку, пенсионерів) повернулися до своїх домівок. Повенулися і мої знайомі, пенсіонери за віком. Зараз вони фактично проживають на неконтрольованій українською владою території. Одже, вони не є внутрішньо переміщеним особам і не можуть законно користувативя довідкою внутрішньо переміщеної особи для отримання пенсії. Можливість виізджати на контрольовану територію 1 раз в 2-3 місяця вони мають (поки сили та здоров'я дозволяють), щоб підтвердити контрольючим органам, що вони справді існують та живі-здоврові. Навіть якщо знову почнуть стріляти, вони нікуди не переїдуть та не втечуть, будуть помирать на своїй земл.

Всі вони не припинили бути громадянами України та продовжують мати право на отримання пенсії за свого життя! У першому та другому випадку зареєстровані т афактично проживали та проживають у м. Луганську, про що свідчить запис про місце реєстрації у паспорті. Куди звернутися та з які документи надати, щоб не порущуючи закони, все ж-таки отримувати пенсію?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Послала этот запрос в ГУ ПФУ Луг. обл. в Северодонецке. Получила оициальный ответ. Коротко: "На теперішній час пенсійне забезпечення громадян, які зареєстровані на територіі, не підконтрольній українській владі, здійснюється за умови оформлення статусу внутрішньо переміщеної особи. ... Іншого чинним законодавством не передбачено." т.е. или переселяйся, или другого не предусмотрено. А как же ЗУ "Про пенсійне забезпечення"?



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 3
Телефон: [email protected]
Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: +38 (097) 410 44 00
Телефон: 0637323860