Граждане которые находятся на стационарном лечении в роддоме

Поскольку закона подтверждающего "запрет" совместных родов во время карантина ограничений указывающих на это нет, но и подтверждающих так же нет. Хочу убедиться статья 287 "гражданского кодекса Украины" пункт 1 о посещении и присутствии отца на родах и посещении в родильном отделении. Будет ли законным отказ глав врача на присутствие отца на родах?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго дня, Ксенія.

Дійсно, партнерські пологи зараз забороняють , посилаючись на наказ МОЗ #698, мотивуючи небезпекою зараження та необхідністю посилення профілактичних мір задля убезпечення медперсоналу і пацієнтів, чоловіків не пускають підтримати дружин навіть у пологах, тим більше після них – відвідування мам і малят заборонили ще раніше, дозволили лише «передачки».

Водночас права жінки в пологах в Україні закріплено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 29 грудня 2005 року № 782 «Про затвердження клінічних протоколів з акушерської та гінекологічної допомоги» (зі змінами та доповненнями) та Протоколом медичного догляду за здоровою новонародженою дитиною, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України від 04 квітня 2005 року № 152. Серед іншого зазначено і право породіллі на партнерські пологи. Це стосовно деталізації зазначеної Вами статті Цивільного кодексу України.

Україна живе в умовах карантину з 18 березня 2020 року, і як показує ситуація, карантин триватиме ще певний час, тому права громадян обмежують з різних сторін.

Наказом МОЗ від 23 березня 2020 року № 698 визначено Тимчасові заходи у закладах охорони здоров’я з метою забезпечення їх готовності для надання медичної допомоги хворим на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2.

Відповідно до Наказу, заклади охорони здоров’я мають:

• забезпечити тимчасове припинення планових госпіталізацій пацієнтів;

• вжити заходів щодо збільшення частки медичної допомоги, що надається з використанням технологій та заходів, що застосовуються під час надання медичної допомоги з використанням засобів дистанційного зв’язку для обміну інформацією в електронній формі (надання медичної допомоги із застосуванням телемедицини);

• забезпечити прийом пацієнтів із ознаками гострого респіраторного захворювання в окремих приміщеннях із дотриманням вимог інфекційного контролю;

• забезпечити надання екстреної медичної допомоги в повному обсязі.

Отже , єдиним джерелом права, шо надає можливість обмежувати партнерські пологи є наказ МОЗ 698. Стосовно відмови головного лікаря - раджу Вам це питання обговорити із ним , посилаючись на ці нормативні акти, що я зазначив вище. Дійсно, в умовах пандемії, заклади охорони здоров'я максимально обмежують можливість їх відвідування із боку громадян і формально у них є наказ МОЗ 698 та постанова Кабінету Міністрів #641. Отже, зазначене питання буде вирішуватись індивідуально, право на партнерські пологи у Вас є і визначені відомчими актами МОЗ України.

У випадку додаткових запитань, необхідності детальної консультації звертайтесь особисто.
Зв'язатися з юристом
Vladislav Kotigora
E-mail:[email protected]


Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]