Стаття 271. Захисник, КУпАП

25.12.2016

якщо особа на стадії що підозрюється у вчинені адмін правопоруш (наприклад водій т.з. на думку працвника поліції, знаходиться в алкогольному спянінні, водія необхідно доставити на освідчення. водій не відмовлється, але каже, хочу адвоката, при цьому свого адвоката у водія немає ) чи повинна поліція в даному випадку забезпечити водію адвоката і яким чином. якщо так?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго вечора, Юля. Щоб відповісти на ваше питання, потрібно керуватись ч.1 ст. 268 КУпАП:

Особа, яка притягається до адміністративної відповідальності має право: знайомитися з матеріалами справи, давати пояснення, подавати докази, заявляти клопотання; при розгляді справи користуватися юридичною допомогою адвоката, іншого фахівця у галузі права, який за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи, виступати рідною мовою і користуватися послугами перекладача, якщо не володіє мовою, якою ведеться провадження; оскаржити постанову по справі. Справа про адміністративне правопорушення розглядається в присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Під час відсутності цієї особи справу може бути розглянуто лише у випадках, коли є дані про своєчасне її сповіщення про місце і час розгляду справи і якщо від неї не надійшло клопотання про відкладення розгляду справи.

Отже, обов"язкове право на адвоката є у підозрюваного тільки при розгляді справи, а не при складанні протоколу. Відмова від медичного освідчення на підставі того, що немає адвоката не може вважатись правомірною. Крім того, у Інструкції з оформлення поліцейськими матеріалів про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані не в автоматичному режимі теж не вказаний обов"язок поліцейського забезпечити адвоката під час складення протоколу про адміністративне правопорушення.

Зв'язатися з юристом
Майоренко Маргарита Сергіївна, місто Дніпро
Телефон:[email protected]
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Особисті консультації (в особистих повідомленнях на сайті чи по е-mail) здійснюються на платній основі, оплата - від 100 грн (в залежності від складності питання).

Написання позовів, договорів, скарг, інших процесуальних документів - ціна договірна.

Подякувати за консультацію ви можете слідуючим чином:
карта Приват Банку 5168742014400562;
гаманець Вебмані - U239534735859.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: 0637323860
Телефон: +38 (097) 410 44 00
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 2
Телефон: [email protected]