Інклюзивна освіта.Чи має право мама бути асистентом дитини?Що для цього потрібно?

26.11.2020

Доброго вечора.Я мама дитини з особливими потребами.

1.Чи можу я стати асистентом дитини?І чи маю право бути присутня на уроках,а не просто сидіти в коридорі.Що для цього потрібно?

2.Дитина навчається по програмі ЗПР,але ніяких окремих завдань,домашньої роботи нам не пишуть.Чи повинен теперішній асистент дитини підготовлювати якісь окремі завдання для моєї дитини згідно програми ЗПР??

3.Якщо дитина заважає проводити урок( встає,коментує,плаче,т.д) що повинен робити в такому випадку асистент і вчитель.

4 .Як захистити право дитини бути в колективі,якщо школа намагається відправити на індивідуальне навчання,при тому,що дитина краще всіх читає,може рахувати,писати.Є проблеми з поведінкою,описувала вище?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго дня, Наталю! Повідомляю Вам наступне.

1.Відповідно до Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників (постанова КМУ від 14 червня 2000 р. N 963), асистент вчителя – це педагогічний працівник. Тому до нього вимоги, як і до всіх педагогічних працівників, визначені статтею 24 Закону України “Про загальну середню освіту”, а саме:

“Педагогічним працівником повинна бути особа з високими моральними якостями, яка має відповідну педагогічну освіту та/або професійну кваліфікацію педагогічного працівника, належний рівень професійної підготовки, здійснює педагогічну діяльність, забезпечує результативність та якість своєї роботи, фізичний та психічний стан здоров’я якої дозволяє виконувати професійні обов’язки в закладах системи загальної середньої освіти”. Асистент вчителя – це педагогічна посада у штаті закладу освіти, тому його призначає та звільняє з посади керівник закладу освіти відповідно до трудового законодавства. Асистента вчителя часом плутають з асистентом дитини. Асистент дитини – це непедагогічна посада. Крім того, такої посади немає в типових штатних нормативах закладів загальної середньої освіти. Асистентом дитини може бути один з батьків або уповноважена ними особа Присутність асистента дитини або вчителя на уроці визначається потребою дитини в підтримці таких асистентів під час уроку. Поведінка або дії асистентів повинні бути продумані та організовані таким чином, щоб не заважати іншим учасникам освітнього процесу. У будь-якому разі спочатку учні звертатимуть увагу на дорослого, але поступово звикнуть.

2. Асистент має готувати окрему домашню роботу відповідно до програми навчання. Зазначена програма та перелік навчальних матеріалів викладена на сайті Міносвіти за цим посиланням : https://mon.gov.ua/ua/osvita/zagalna-serednya-osvi...

3. Це питання лежить вже не у юридичній , а у психологічній практиці , тому надати поради як фахівець не можу, але пропоную статтю, яку спеціально знайшов із Вашого питання: https://nus.org.ua/articles/neprosta-povedinka-yak...

4. Право на інклюзивну освіту передбачено Законом України " Про освіту " стаття 20. Інклюзивна освіта є невід'ємною складовою частиною системи освіти України.

Інклюзивне навчання

1. Заклади освіти за потреби утворюють інклюзивні та/або спеціальні групи і класи для навчання осіб з особливими освітніми потребами. У разі звернення особи з особливими освітніми потребами або її батьків така група або клас утворюється в обов’язковому порядку.

2. Заклади освіти зі спеціальними та інклюзивними групами і класами створюють умови для навчання осіб з особливими освітніми потребами відповідно до індивідуальної програми розвитку та з урахуванням їхніх індивідуальних потреб і можливостей.

3. Особи з порушеннями фізичного, психічного, інтелектуального розвитку і сенсорними порушеннями забезпечуються у закладах освіти допоміжними засобами для навчання.

4. Особам з особливими освітніми потребами надаються психолого-педагогічні та корекційно-розвиткові послуги у порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки.

Психолого-педагогічні послуги - це комплексна система заходів з організації освітнього процесу та розвитку особи з особливими освітніми потребами, що передбачені індивідуальною програмою розвитку та надаються педагогічними працівниками закладів освіти, реабілітаційних установ системи охорони здоров’я, соціального захисту, фахівцями інклюзивно-ресурсного центру.

Корекційно-розвиткові послуги (допомога) - це комплексна система заходів супроводження особи з особливими освітніми потребами у процесі навчання, що спрямовані на корекцію порушень шляхом розвитку особистості, її пізнавальної діяльності, емоційно-вольової сфери та мовлення.

5. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування утворюють інклюзивно-ресурсні центри з метою забезпечення реалізації права на освіту та психолого-педагогічний супровід дітей з особливими освітніми потребами. Психолого-педагогічний супровід - це комплексна система заходів з організації освітнього процесу та розвитку дитини, передбачена індивідуальною програмою розвитку.

6. Будівлі, споруди і приміщення закладів освіти повинні відповідати вимогам доступності згідно з державними будівельними нормами і стандартами.

7. Проектування, будівництво та реконструкція будівель, споруд, приміщень закладів освіти здійснюються з урахуванням принципів універсального дизайну та/або розумного пристосування.

Для детальної консультації , у випадку необхідності звертайтесь особисто через контакти зазначені у профілі. Всього Вам найкращого!

Зв'язатися з юристом
Vladislav Kotigora
E-mail:[email protected]


Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860