Увільння працівника

16.11.2020

Чи повинен роботодавець увільнити працівника від виконання службових обов'язків зі збереженням середньомісячної заробітної плати і робочого місця, відповідно до частини 3 ст.119 КЗпП, якщо працівником було підписано контракт на службу в підрозділах ДСНС України?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

З 07.01.2017 ч. 3 ст. 23 Закону № 2232 викладено в новій редакції, у якій окремо не виділяють контракти, укладені в разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці. Відтоді гарантії, передбачені ч. ч. 3 і 4 ст. 119 КЗпП, поширюються на всі види контрактів, укладених в особливий період, з урахуванням строків військової служби, установлених ч. ч. 2 – 4 ст. 23 Закону про військовий обов'язок.

Для громадян України, яких приймають на військову службу за контрактом і призначають на посади, згідно з ч. 2 ст. 23 Закону про військовий обов'язок установлюються такі строки військової служби в календарному обчисленні:

  • для осіб рядового складу – 3 роки;
  • для осіб сержантського і старшинського складу – від 3 до 5 років;
  • для осіб офіцерського складу, яким первинне військове звання присвоєно після проходження повного курсу військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу або в порядку атестування осіб до присвоєння первинних військових звань офіцерського складу запасу, – від 2 до 5 років;
  • для інших осіб офіцерського складу – від 1 до 5 років.Отже, на сьогодні за всіма працівниками, які під час особливого періоду на підставі норм Закону про військовий обов'язок уклали контракти (зокрема, і нові) на військову службу, зберігають місце роботи, посаду й середній заробіток – до закінчення особливого періоду чи до дня фактичного звільнення (ч. 3 ст. 119 КЗпП). Аналогічну норму містить і ч. 2 ст. 39 Закону про військовий обов'язок для працівників, прийнятих на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці.
Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/

Мова йде саме про підрозділ ДСНС, те що Ви надали у відповіді і так загальна відома інформація.

16.11.2020 в 20:20:46 відповідь для Василь

Если вам изветсная информация зачем вы спрашиваете. Ответ НЕТ

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/

Чим обгрунтована Ваша відповідь, не зовсім зрозуміло

Интересный вопрос. Беру паузу на обдумывание ответа.

Зв'язатися з юристом
Макаров Сергей Иванович, місто Дніпро
Телефон: предоставляется по согласию
E-mail:[email protected]
Skype:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: ГУСАРЫ ДЕНЕГ НЕ БЕРУТ

17.11.2020 в 09:23:42 відповідь для Василь

Василю, відповідь ні, тому що зазначена норма стосується осіб , які мають статус військовослужбовців і проходять військову службу, відповідно до вимог чинного законодавства та положень про проходження військової служби, які затверджуються Указами Президента.

Співробітники ДСНС відповідно до Кодексу цивільного захисту України комплектуються особами рядового і начальницького складу, їм присвоюються спеціальні звання цивільного захисту та за своїм статусом не є військовими, військовозобов'язаними або резервістами. Контракт про проходження служби в ДСНС не є контрактом про проходження військової служби.

На час служби в ДСНС військовозобов'язані знімаються з військового обліку і перебувають у кадрах ДСНС (стаття 37 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу")

Зв'язатися з юристом
Vladislav Kotigora
E-mail:[email protected]
17.11.2020 в 17:23:58 відповідь для Vladislav Kotigora

Цілком може бути Ви і праві, але є одне але.

Є такий Закон України, а саме "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", він звичайно не стосується на пряму питання, яке ставилось спочату.

В 2 частині статті 2 цього Закону зазначено наступне:"Пенсіонерам з числа військовослужбовців та осіб, які отримують пенсію за цим Законом, у разі призову їх на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийняття на ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ЗА КОНТРАКТОМ, у тому числі шляхом укладення нового КОНТРАКТУ на проходження ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ, до Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, органів та підрозділів цивільного захисту під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення виплата пенсій не припиняється....."

Тобто якщо орієнтуватись на це то законодавець впевнено стверджує, що існує військова служба за контрактом в органах і підрозділах цивільного захисту. Я навіть більше скажу ця норма справді діє і люди дійсно отримують пенсію згідно цим законом і грошове забезпечення перебуваючи на службі за контрактом в ДСНС, а всі спроби ПФУ, щодо припинення виплати пенсії посилаючись на ті нормативні документи,що назвали Ви у відповіді про те що служба в ДСНС не є військовою службою, в розгляді в суді розбиваються на друзки і Феміда стає на бік позивача і визнає протиправним припинення виплати пенсії.

То, як з цим бути, що в одних нормативних документах вказано, що служба в ДСНС не є військовою службою і в принципі можливості військової служби в ДСНС не існує, в інших , а саме Закону про пенсійне забезпечення зазначається можливість підписання контракту на проходження військової служби в органах цивільного захисту?

Дякую за відповідь

17.11.2020 в 18:38:59 відповідь для Василь

Василю, я не проходив службу в ДСНС, але точно скажу , що до 2005 року існували війська цивільної оборони, які мали статус військовослужбовців і діяли , як військове формування.

Стосовно того , що є позитивна судова практика це однозначно плюс і навіть цікаво подивитися ці рішення, однак на сьогодні служба в ДСНС України не є військовою однозначно і за своїм статусом більше тяжіє до служби в поліції.

До речі , ще одним підтвердженням того, що служба в ДСНС не є військовою службою є такий факт: ВР України ухвалила зміни до статті 17 Закону України Про військовий обов'язок і військову службу за яким особам рядового і молодшого начальницького складу ДСНС буде надаватись відстрочка від строкової військової служби на період служби у ДСНС. Подібні норми розповсюджені також і на поліцейських.
Зв'язатися з юристом
Vladislav Kotigora
E-mail:[email protected]


Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]