Заміна викладача

04.11.2020

Доброго дня! Підкажіть, чи оплачуються заміни викладача вищого навчального закладу у разі відсутності його колеги з причин хвороби та перебування у стаціонарі? Дякую

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Години заміщення, проведені вчителем за відсутніх колег мають оплачуватися з погодинного розрахунку, з огляду на ставки зарплати вчителя, який замінює тимчасово відсутнього колегу. Якщо ж заміщення тривало понад два місяці, то оплата праці педагогів провадиться з першого дня заміщення за всі години фактичного навчального навантаження за тарифікацією у повному обсязі Профспілка працівників освіти і науки України (далі — Профспілка) нагадала, що за години педагогічної роботи, виконаної понад установлену норму, провадиться додаткова оплата відповідно до отримуваної ставки заробітної плати в одинарному розмірі (абз. 12 п. 64 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої Міністерством освіти України від 15.04.1993 № 102; далі — Інструкція № 102). При заміщенні тимчасово відсутніх у зв’язку з хворобою або з інших причин педпрацівників, яке тривало не більше двох місяців, провадиться погодинна оплата праці (п. 73 Інструкції № 102). Якщо ж заміщення тривало понад два місяці, то оплата праці педагогів провадиться з першого дня заміщення за всі години фактичного навчального навантаження в порядку, передбаченому пунктом 68 Інструкції № 102, тобто за тарифікацією у повному обсязі.

В окремих виняткових випадках, коли таку заміну забезпечити неможливо, заміщення здійснюється так. Учителі з інших дисциплін, заміняючи тимчасово відсутніх колег, виконують програму зі свого предмету дещо наперед, щоб згодом передати відповідні години учителю, який нині відсутній, для виконання відсутнім пропущеної програми. У такому випадку учителю, який забезпечує заміну тимчасово відсутнього колеги, додаткова оплата не провадиться, оскільки загальний обсяг педагогічного навантаження не збільшився, а дещо розподілився в часі. Йому виплачується заробітна плата відповідно до тарифікації протягом всього часу, як за період тимчасового заміщення, так і за дні відсутності уроків, коли раніше відсутній учитель проводив свої уроки з пропущеного предмету. Учителю, який був раніше відсутнім, після виходу на роботу виплачується заробітна плата відповідно до тарифікації, а також здійснюється додаткова оплата за проведені додатково уроки на умовах погодинної оплати праці (п. 73 Інструкції № 102). Окрім того, Профспілка зауважила, що пункт 12 Заходів щодо економного та раціонального використання державних коштів, передбачених для утримання органів державної влади та інших державних органів, а також утворених органами державної влади підприємств, установ та організацій, які використовують кошти державного бюджету, затверджених постановою КМУ від 01.03.2014 № 65:

поширюється лише на навчальні заклади та установи освіти, які утворені Кабінетом Міністрів України, міністерствами та іншими органами державної влади та не має прямої дії стосовно комунальних навчальних закладів; не поширюється на вихователів, помічників вихователів, учителів, майстрів виробничого навчання, викладачів професійно-технічних та вищих навчальних закладів незалежно від їх форми власності.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860