Финансовый мониторинг, обмен биткоинов.

Здравствуйте! Хочу обратиться к вам за помощью и очень надеюсь что вы мне поможете. Мой вопрос касается финансов, а точнее финансового мониторинга.Я уверен что вы знаете закон, который вступил в силу с 28 апреля.

Описываю мою ситуацию. Я официально не трудоустроен. У меня есть кошелек блокчейн (биткоин). На него регулярно поступают деньги, доказать документально происхождение которых я не могу. Биткоин насколько я знаю не отслеживается, что опять же не дает потвердить мне документально происхождение денег на кошельке.

Естественно мне хочется обналичивать криптовалюту, так как она не запрещена.

Для этого есть специальные сервисы, например обменник localbicoins. Суть обмена проста, человек отправляет мне деньги со своей банковоской карты на мою банковскую карту, а я отправляю ему биткоины. Насколько я знаю рано или поздно я могу попросту столкнуться с проблемой, а именно : банк попросит потвердить документально происхождение средств. Суммы там не маленькие, порядка 100 тысяч - 120 тысяч гривен в течении месяца, то есть примерно до 5000 тысяч гривен ежедневно. Возможно вы знаете конкретные лимиты, сколько может поступать средств на карту, не попадая под мониторинг. Но меня волнует больше то, что если вдруг моя бановская карта будет заблокирована и мне нужно будет объяснить происхождение средств, что мне делать и как объяснить? Обращаюсь к вам, потому как точно не знаю каким образом регулируется криптовалюта в Украине. И если я буду обменивать биткоины на гривны способом описанным выше, не буду ли я нарушать законы Украины?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Найкраща відповідь

Вам необхідно легалізуватися й зареєструвати ФОП.

Якщо продовжите вести бізнес без держ реєстрації - за це передбачена адмінвідповідальність від 17 тис грн до 34 тис грн із конфіскацією грошей. На суму від 34 тис грн до 85 тис грн можете отримати штраф за повторну протягом року діяльність без держ реєстрації

Для Вас найоптимальнішою моделлю буде реєстрація ФОП на 3 групі спрощеної системи оподаткування (єдиний податок). Ставка податку 5% включаючи ПДВ. Обмеження для доходу протягом року - 7 млн грн.

Кодекс України про адміністративні правопорушення (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10):

Стаття 164. Порушення порядку провадження господарської діяльності

Провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб'єкта господарювання або без подання повідомлення про початок здійснення господарської діяльності, якщо обов’язковість подання такого повідомлення передбачена законом, або без отримання ліцензії на провадження виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню відповідно до закону, або у період зупинення дії ліцензії, у разі якщо законодавством не передбачені умови провадження ліцензійної діяльності у період зупинення дії ліцензії, або без одержання документа дозвільного характеру, якщо його одержання передбачене законом (крім випадків застосування принципу мовчазної згоди), -

тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої (тобто від 17 до 34 тис. грн із конфіскацією зароблених грошей).

Зареєструвати ФОП можна на сайті за посиланням https://diia.gov.ua/services/reyestraciya-fop.

Після реєстрації ФОПу вам доведеться зареєструвати Книгу обліку доходів у податковій службі (більш детально як це зробити http://ch.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/print-2304...).

При цьому на період карантину Ви можете розпочати вести свою діяльність без реєстрації книги обліку і вести облік своїх доходів без її використання.Проте протягом 3 місяців з дня припинення карантину ви обов'язково маєте подати до Центру обліку платників за місцем реєстрації заповнену книгу обліку, що включає доходи, здійснені протягом карантину.

Порядок ведення книги обліку доходів затверджений наказом Мінфіну від 19.06.2015 № 579 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0800-15).

Зв'язатися з юристом
Малик Олександр Володимирович, місто Вінниця
Телефон:+38 (096)-109-76-08
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Консультація від 300 грн.
Вдячність приймається на карту ПриватБанку
5457 0822 2444 4039 або на картку Mоnobank 5375 4141 2160 3210

Здравствуйте, Виктория Валериевна.

Ответ коллеги формально верен, но есть нюансы, которые по-моему мнению не могут разлагаться публично.

При желании, обращайтесь, скину контакт Вайбера, побеседуем.

Зв'язатися з юристом
Nikjlay Kasyanov, місто Дніпро
Телефон:[email protected]
Skype:yurist4201
ICQ:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Дого
вірна. Минімальна вартість 200 грн. Монобанк картка № 4441114441485610 Рекомендую всем открыть Счёт
В этом банке, выгодно, и просто. Вот по этой ссылке https://monobank.ua/r/f955dT



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]