Звільнення по ВЛК

12.05.2020

Доброго дня! Підписав контракт зі строкової служби на три роки, з мінімальним допустимим зором для ДШВ. Зір спортився категорично (близько зоріть ) по нормам ВЛК не придатний для служби в армії. Чи можу я звільнитись, і як. На ВЛК мене не направляють за моїм бажанням. Кажуть потрібно через суд.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго дня!

Направлення на медичний огляд військовослужбовців проводиться прямими начальниками від командира окремої частини, йому рівних та вище, органами управління та підрозділів Військової служби правопорядку ЗСУ, прокуратурою, судом, начальниками гарнізонів, штатних ВЛК, військових лікувальних закладів за місцем лікування, військовими комендантами гарнізонів та військовими комісарами. (р. 6 наказу МОУ від 14.08.2008 № 402 «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ»

Ви можете звернутися до рівних та вище, органів управління та підрозділів штатних ВЛК!

Військовослужбовці, які були визнані ВЛК непридатними до військової служби за станом здоров’я можуть бути звільнені з військової служби до закінчення строку контракту.

Після отримання військовою частиною відповідного висновку (постанови) ВЛК про непридатність військовослужбовця до військової служби за станом здоров’я документи про його звільнення з військової служби оформлюються та надсилаються посадовій особі, яка видає наказ про звільнення негайно.

Під час звільнення з контрактної служби за станом здоров’я особа має право на одноразову грошову допомогу. (Р. 32 Наказу МОУ № 260 від 07.06.2018 «Про затвердження Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям ЗСУ та деяким іншим особам»)

Військовослужбовцям, які звільняються зі служби за станом здоров’я, виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 50% місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби.

певний алгоритм для взаємодії військовослужбовців з ВЛК.

В першу чергу необхідно перевірити, чи зазначений у висновку перелік функцій, які може виконувати військовослужбовець. Якщо перелік є, і не має наміру звільнятися з військової служби – в подальшому буде відстоювання своїх прав безпосередньо у військовій частині. В разі, якщо перелік не зазначений, вимагати у ВЛК надати цю інформацію, залучивши за необхідності центральну ВЛК (м. Київ) або суд. Згідно чинного законодавства, категорія обмеженої придатності не може бути застосована до службовців аеромобільних військ через надмірні навантаження.

У разі бажання звільнитися зі служби за станом здоров’я, ситуація з великою вірогідністю ускладниться різним прочитанням Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», в пункті 6 статті 26 якого зазначено, що «Контракт припиняється (розривається), а військовослужбовці, які проходять військову службу за контрактом, звільняються з військової служби: … за станом здоров’я – на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність або обмежену придатність до військової служби…»

Це мало би бути безперечною підставою для звільнення військовослужбовця зі служби за станом здоров’я, але командири, як правило, з більшою прихильністю керуються пунктом 8 вищезазначеної статті, в якому зазначено порядок звільнення військовослужбовців під час дії особливого періоду і пункт про стан здоров’я там відсутній.Спираючись на дію «особливого періоду» військовослужбовцям з хворобами, які часто потребують стаціонарного лікування та постійного амбулаторного нагляду, відхиляють розгляд рапортів про звільнення.

Але практика національних судів уже має рішення, де судом доводиться неоднозначність тлумачення поняття «особливий період» і приймається рішення з урахуванням першочерговості Конституційних прав людини (рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 23 листопада 2016 року, справа № 804/6132/16).

Додаткові аргументи для звільнення за станом здоров’я при обмеженій придатності мають військовослужбовці високомобільних десантних військ, які перебувають у постійній бойовій готовності і є наймобільнішим родом військ. При вирішенні питання про звільнення/не звільнення військовослужбовця високомобільних військ, слід аргументувати не тільки нормами Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», а й спеціальним законодавством, яке саме регулює подібні правовідносини – Наказом МО від 14.08.2008 № 402 «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України».

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/

Доброго дня. Яка сума грошової компенсації при звільненні по влк за набуту хворобу(епілепсія) під час проходження військової служби за контрактом?

Роман, самий дієвий спосіб

1. Рапорт на відпустку з вказанням місця її проведення. Вибирай місто, в якому є військовий комнедант (ВСП тощо)

2. у відпустці скаржишься на здоров'я та через місцевого коменданта лягаєш в найближчий госпіталь. В госпіталі скаржишься на очі і.т.п. Тебе лікують, відправляють на ВЛК та видають на руки свідоцтво про хворобу + запис в книзі про непридатність

3. приїзжаєш після відпустки в в/ч. Пишеш рапорт на компенсацію відпустки, роєструєш свідоцтво про хворобу + подаєш на підрахунок

Доки будеш догулювати термін який провів в госпіталі під час відпустки, твоя справа будет рахуватись. Після догулючання відпустки чекаєшь підрахунок та пишеш рапорт про звільнення до якого прикладаєш свідоцтво про хворобу

Дуже дієвий та перевірений спосіб поставити на місце командира-самодура, що живе по принципу "раз я в гімні по шию, всі повинні будти в гімні"



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 3
Телефон: [email protected]
Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: +38 (097) 410 44 00
Телефон: 0637323860