Порядок предявленн претензій щодо прихованих недоліків

05.03.2020

Добрий день ! Підкажіть, будь - ласка, наступне. Якими нормативно - правовими актами визначаються строки і порядок встановлення покупцем недоліків поставлених йому товарів, які не могли бути виявлені при звичайному їх прийманні, і пред'явлення постачальникові претензій у зв'язку з недоліками поставлених товарів.

Ваш коментар *

Відповіді юристів

У такій ситуації покупець повинен керуватися нормами ст. 222 Господарського кодексу (далі – ГК), ст. 678 ЦК, умовами договору, що стосуються порядку приймання товару, а якщо таких немає – тоді Інструкцією № П-7.

Отже, у ході приймання товару з'ясувалося, що якість продукції, яка надійшла, тари або упаковки не відповідають вимогам стандартів, технічним умовам, кресленням, зразкам (еталонам), договору або даним, зазначеним у маркуванні та супровідних документах, що засвідчують якість товару. У такій ситуації покупець повинен (п. 16 Інструкції № П-7):

  • припинити приймання товару;
  • повідомити постачальника і викликати його для участі в подальшому прийманні товару;
  • в очікуванні постачальника скласти акт, у якому зазначити кількість уже оглянутої продукції та характер виявлених при прийманні дефектів. Такий акт може бути складений у довільній формі з наявністю всіх обов'язкових для первинного документа реквізитів.

Подальші дії покупця залежатимуть від того, приїде представник постачальника для участі в прийманні товару чи ні (про це він повинен повідомити покупця за допомогою засобів зв'язку).

На замітку! Згідно з правилами Інструкції № П-7 одногородній постачальник зобов’язаний з’явитися для продовження приймання товару. Що стосується іногородніх постачальників, то тут усе залежить від умов договору або від бажання постачальника. Наприклад, у договорі постачання можуть бути передбачені випадки, коли прихід представника іногороднього виготівника (відправника) для участі в прийманні продукції за якістю і комплектністю та складання акта – є обов’язковим. Якщо такої умови немає, сторонам доведеться домовлятися, як чинити.Якщо постачальник з'явився для приймання товару, то сторони договору мають скласти двосторонній акт приймання.

Для оформлення матеріальних цінностей, які за кількістю та якістю відрізняються від даних супровідних документів постачальника, можна використовувати акт про приймання матеріалів типової форми № М-7, затвердженої наказом Мінстату від 21.06.96 р. № 193.Які вимоги покупець може заявити в претензії до постачальника, якщо він прийняв неякісний товар?

Покупець має право на власний вибір вимагати у такому разі (ст. 678 ЦК):

  • пропорційного зменшення ціни;
  • безоплатного усунення недоліків товару в розумний строк;
  • відшкодування витрат на усунення недоліків товару.

А якщо виявлені істотні недоліки товару (їх неможливо усунути або це нераціонально за витратами або часом), тоді покупець має право:

  • відмовитися від договору і зажадати повернення сплаченої за товар грошової суми;
  • вимагати заміни товару.
  • Претензія до постачальника повинна містити обов'язкові реквізити, передбачені в ч. 3 ст. 222 ГК. Проте при її складанні також необхідно зважати на правила, уставлені Інструкцією № П-7. Так, до претензії щодо постачання продукції неналежної якості потрібно додати такі документи (п. 40 Інструкції № П-7):

    • акт про фактичну якість і комплектність товару;
    • документи відправника, що посвідчують якість і комплектність продукції;
    • пакувальні ярлики з тарних місць, у яких установлені належна якість і комплектність продукції;
    • ТТН;
    • документи, що підтверджують повноваження представника, який брав участь у прийманні товарів;
    • акт, у якому зазначені кількість оглянутої продукції та характер виявлених при прийманні дефектів (складається після приймання продукції за участю представника постачальника). Якщо продукція переводиться у нижчий ґатунок, покупець повинен обґрунтувати це у цьому акті з посиланням на стандарт, технічні умови, інші обов'язкові правила;
    • акт відбору зразків (проб) і висновок за результатами аналізу (випробування) відібраних зразків (проб) (за умови, що відбір зразків (проб) передбачений технічними умовам, стандартами, договором постачання);
    • інші документи, які можуть свідчити про причини псування (погіршення) якості продукції або її некомплектності (комерційні акти, для швидкопсувних вантажів – відомості про льодопоставку, температурний режим, а також відомість подання та прибирання вагонів, пам'ятка прийомоздавальника при вивантаженні вантажу засобами вантажоотримувачів на місцях загального користування тощо).Претензія до постачальника повинна містити обов'язкові реквізити, передбачені в ч. 3 ст. 222 ГК. Проте при її складанні також необхідно зважати на правила, уставлені Інструкцією № П-7. Так, до претензії щодо постачання продукції неналежної якості потрібно додати такі документи (п. 40 Інструкції № П-7):

      Не робіть зайвої роботи! Вищеперелічені документи необхідно додати до претензії в тому випадку, якщо вони відсутні у постачальника.Якщо покупець подає претензію з вимогою про відшкодування різниці у вартості продукції (уцінки) у зв'язку з переведенням її в нижчий ґатунок, то він зобов'язаний додати до претензії документи, що підтверджують оприбуткування продукції з фактично отриманим сортом.

      У який строк постачальник повинен відповісти на претензію?

      Претензія розглядається в місячний строк з дня її отримання (ч. 6 ст. 222 ГК).

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 3
Телефон: [email protected]
Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: +38 (097) 410 44 00
Телефон: 0637323860