Грошова компенсація на придбання житла членам сімї померлого інваліда ВВВ.

Я інвалід з дитинства 3 групи(глуха).,маю статус члена сімї померлого інваліда ВВВ.Батько,інвалід ВВВ 2 групи помер 1976 року. У 2008 році мене взяли на облік на покращення житлових умов. До сих пір живу в тій самій 1-днокімн.квартирі з дорослими сином і донькою. В собесі мені кажуть,що тепер таким як я виплачують грошову компенсацію на покращення житлових умов, але мене весь час в черзі обходять. Тепер мотивують це тим,що ніби ніде в нових законах не згадуються Інваліди ВВВ,виключно йдеться про учасників бойових дій пізнішого періоду(Угорщина,чехословаччина,Афган,Ірак , АТО,ООС).Тоді для чого мені що два роки приходиться обновлювати дані про житлові умови якщо їх не збираються покращувати.Чи дійсно подібним мені вже нічого не світить?. До якого закону маю тепер апелювати,щоби мені виплатили вищезгадану компенсацію?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Членам сім’ї компенсація виплачується одній із категорій родичів – спочатку дружині (чоловікові) і неповнолітнім дітям, які проживають разом; якщо таких немає, то батькам; якщо батьків немає, то повнолітнім дітям і так далі.Спочатку потрібно буде подати заяву про призначення грошової компенсації до органу соціального захисту населення за місцем перебування на квартирному обліку.

До заяви потрібно додати:

  • копія паспорту (сторінки 1, 2, 10, 11);
  • посвідчення інваліда війни або члена сім’ї загиблого;
  • довідку про безпосередню участь загиблого військовослужбовця або інваліда війни в АТО (заходах із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях);
  • рішення про взяття заявника на квартирний облік із зазначенням складу сім’ї — осіб, які разом із заявником перебувають на такому обліку;
  • довідку про склад сім'ї та прописку (видає ЖЕК);
  • рішення про взяття члена сім’ї інваліда на квартирний облік - у разі окремого перебуванні на квартирному обліку особи з інвалідністю та членів її сім’ї;
  • письмову згоду (у довільній формі) членів сім’ї інваліда (крім малолітніх (до 14 років) та неповнолітніх (до 18 років) дітей), на яких нараховується грошова компенсація, щодо включення їх у розрахунок грошової компенсації;
  • документ, що посвідчує родинні стосунки між заявником і загиблим, між малолітніми чи неповнолітніми дітьми і загиблим, між особою з інвалідністю внаслідок війни і членами його сім’ї, на яких нараховується грошова компенсація, які разом з ним перебувають на квартирному обліку.

З дня прийняття заяви орган соцзахисту населення має 5 робочих днів, щоб обстежити матеріально-побутові умови заявника та скласти акт. Після складення акта обстеження матеріально-побутових умов заявника орган соцзахисту населення має 3 робочі дні для внесення подання на виплату грошової компенсації до спеціальної комісії при місцевій або районній/обласній раді.

Комісія має 5 робочих днів для прийняття рішення щодо призначення або відмови в призначенні грошової компенсації.З рішенням про призначення грошової компенсації потрібно відкрити спеціальний рахунок в «Ощадбанку». Після цього подати копію договору про відкриття спеціального рахунку в «Ощадбанку» до органу соцзахисту. Орган соцзахисту перераховує на спецрахунок грошову компенсацію, про що повідомляє заявнику протягом трьох робочих днів з дня переказу коштів. Гроші на спеціальному рахунку можна витратити тільки на придбання житла. За використанням коштів з рахунку слідкує банк. Кошти не можна використати без дозволу органу соціального захисту населення.

Потім потрібно вибрати житло, яке Ви бажаєте придбати. Це потрібно зробити самостійно і укласти договір із продавцем. Житло може знаходитись у будь-якому населеному пункті України. Якщо житло коштує дорожче ніж надана грошова компенсація, Ви повинні докласти суму, якої не вистачає, на Ваш спеціальний рахунок.

Далі укладається договір купівлі-продажу житла і подається до органу соцзахисту примірник договору купівлі-продажу житла. В договорі повинно бути зазначено, що житло набувається у власність заявника. Строк виконання договору купівлі-продажу житла не повинен перевищувати двох місяців.

Орган соціального захисту населення має 5 робочих днів, щоб надати заявникові письмову згоду на перерахування коштів із спеціального рахунка продавцю. Ви подаєте до «Ощадбанку» заяву про переказ коштів на придбання житла. Банк перераховує кошти на рахунок будівельника/продавця житла.

Протягом 30 днів оформляється право власності на житло і подається витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про зареєстроване житло до органу соціального захисту. Якщо Ви не подаєте витяг, то орган соціального захисту населення вправі вимагати від Вас повернення коштів грошової компенсації. Гроші потрібно витратити протягом року, інакше гроші будуть повернуті державі. Якщо житло коштувало менше ніж надана Вам компенсація, то решта грошей повертається державі.

Придбати житло можна як в прийнятих в експлуатацію житлових будинках на первинному або на вторинному ринку, так і шляхом інвестування в об’єкти житлового будівництва.

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/

Дякую за консультацію,це все мені відомо,оскільки я вже 12 років поневіряюсь в черзі. Справа в тому що спеціалісти з собесу трактують закон 3551 від 22 жовтня 1993р. дещо інакше,однобоко, стверджують що протягом останніх років редакція закону понесла зміни - про ветеранів ВВВ(або другої світової війни) там ніби вже не згадується,мова виключно про людей,які постраждали в пізніших військових конфліктах. На цій підставі мене обходять в черзі другі категорії пільговиків а мене в черзі навіть дещо понизили. Чи можу я оперувати ухвалою КСУ від 27 лютого 2020 р. щодо закону 3551(про захист соціальних прав ветеранів війни і членів їх сімей? ) Згідно цієї ухвали закон не змінився аніскільки, все там актуально дотепер.

Так Звичайно можете нічого не смінилось

Зв'язатися з юристом
ООО Право на Якість, місто Київ
Телефон:+380732137627,+380503858355,+380972037619
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: 200 грн
Благодарность принимается на карту Приват Банка
5329 5720 0051 2468
Платные консультации по прайсу
http://right-for-quality.com/



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 3
Телефон: [email protected]
Телефон: +38 (096)-109-76-08
Телефон: +38 (097) 410 44 00
Телефон: 0637323860