обовязковість перебування на судовому засіданні

22.02.2020

Доброго дня. Фізична особа, стосовно якої вирішується питання про застосування примусових заходів медичного характеру, перенесла онкологічне захворювання, була в комі, вийшла з неї з рядом захворювань в тому числі і розлади психіки, перенесла два інсульти на грані третього. До суду на запит адвоката надана відповідь лікуюючого лікаря, що участь у судових засіданнях даної фіз. особи не бажана так як це може призвести до загострення захворювання. Як бути у такому випадку? Як можливо провести засідання суду без участі фіз. особи?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

ЗОВСІМ БЕЗ УЧАСТІ НЕ ВИЙДЕ, ЗМІНИ 2017 РОКУ ДО СТ. 512 КПК НЕ НАДАЮТЬ ТАКОЇ МОЖЛИВОСТІ. ОДНАК Є ІНШІ ВАРІАНТИ. ДАВАЙТЕ ПО ЧЕРЗІ.

КПК України. Стаття 292. Клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру

2. Клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру має відповідати вимогам статті 291 цього Кодексу, а також містити інформацію про примусовий захід медичного характеру, який пропонується застосувати, та позицію щодо можливості забезпечення участі особи під час судового провадження за станом здоров’я.

ДОВІДКУ ВИ ВЖЕ ОТРИМАЛИ, МОЖЛИВО ЇЇ ПОТРІБНО БУДЕ ОТРИМАТИ ВІД ЕКСПЕРТА.

Стаття 335. Зупинення судового провадження

1. У разі якщо обвинувачений ухилився від суду або захворів на психічну чи іншу тяжку тривалу хворобу, яка виключає його участь у судовому провадженні, суд зупиняє судове провадження щодо цього обвинуваченого до його розшуку або видужання.

ПРОВАДЖЕННЯ МОЖЕ БУТИ ЗУПИНЕНО ДО ОДУЖАННЯ, І ПОТІМ ЗАКРИТО ЗА СТРОКАМИ ДАВНОСТІ, ОДНАК ЖОДЕН СУД НА ЦЕ НЕ ПІДЕ, БО ЦЕ БУДЕ ПОРУШУВАТИ РОЗУМНІ СТРОКИ ПРИЙНЯТТЯ СУДОМ РІШЕННЯ.

Стаття 336. Проведення процесуальних дій у режимі відеоконференції під час судового провадження

1. Судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), у разі:

1) неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров’я або з інших поважних причин;

2. Суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи інших учасників кримінального провадження. У разі якщо сторона кримінального провадження чи потерпілий заперечує проти здійснення дистанційного судового провадження, суд може ухвалити рішення про його здійснення лише вмотивованою ухвалою, обґрунтувавши в ній прийняте рішення. Суд не має права прийняти рішення про здійснення дистанційного судового провадження, в якому поза межами приміщення суду перебуває обвинувачений, якщо він проти цього заперечує.

Стаття 512. Судовий розгляд

1. Судовий розгляд здійснюється одноособово суддею в судовому засіданні за участю прокурора, обов’язковою участю фізичної особи, стосовно якої вирішується питання про застосування примусових заходів медичного характеру, її законного представника та захисника згідно із загальними правилами цього Кодексу.

{Частина перша статті 512 в редакції Закону № 2205-VIII від 14.11.2017}

2. Судовий розгляд завершується постановленням ухвали про застосування примусових заходів медичного характеру або про відмову в їх застосуванні.

3. У разі об’єднання в одне провадження кримінального провадження, яке здійснюється у загальному порядку, передбаченому цим Кодексом, та кримінального провадження щодо застосування примусових заходів медичного характеру вони розглядаються в судовому засіданні в одному кримінальному провадженні з додержанням вимог цього Кодексу. Після закінчення судового розгляду суд виходить до нарадчої кімнати для ухвалення вироку щодо обвинуваченого та ухвали щодо застосування примусових заходів медичного характеру.

ЯК ВБАЧАЄТЬСЯ З ПОЛОЖЕНЬ СТ. 512 КПК У 2017 РОЦІ ВНЕСЛИ ЗМІНИ, ВІДТОДІ УЧАСТЬ ОСОБИ Є ОБОВ'ЯЗКОВОЮ, ЩО ГАРАНТУЄ ПРАВО ОСОБИ НА СПРАВЕДЛИВИЙ СУД, ОСОБА МАЄ ПРАВО ПРЕДСТАТИ ПЕРЕД СУДОМ ПРИ ПРИЙНЯТТІ СТОСОВНО НЕЇ РІШЕНЬ. ОДНАК ФОРМА ТАКОЇ УЧАСТІ МОЖЕ БУТИ РІЗНОЮ, ВІДЕОКОНФЕРЕНЦІЯ ЦЕ ТАКОЖ ФОРМА УЧАСТІ. ЗАПРОШУЮТЬСЯ ПРЕДСТАВНИКИ МЕДИЧНИХ УСТАНОВ ТА З'ЯСОВУЄТЬСЯ ДУМКА ОСОБИ ЩОДО МОЖЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ ДО НЕЇ МЕДИЧНИХ ЗАХОДІВ ПРИМУСОВОГО ХАРАКТЕРУ.

ПОДАВАЙТЕ КЛОПОТАННЯ ПРО УЧАСТЬ ОСОБИ В РЕЖИМІ ВІДЕОКОНФЕРЕНЦІЇ.

Зв'язатися з юристом
Іванов Іван Іванович, місто Київ
E-mail:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: договірна



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]