Некоректно викладені умови договору підряду

19.02.2020

Доброго дня. Компанія уклала договір підряду, але в ході реалізації умов договору допущено безліч помилок як з однієї сторони так і з іншої. Зараз Підрядник хоче подати позов про не виплату зі сторони Замовника коштів. При оцінюванні ризиків подачі позову виявили, що додаток до договору «Графік виконання робіт» складено з допущеними помилками. А саме: в графіку є такі розділи: вид робіт, одиниця вимірювання, об’єм, строк виконання. Розділ «Об’єм» взагалі не заповнений тобто не має розуміння який обсяг робіт повинен виконати Підрядник за встановлений строк. Питання: чи може даний Графік вважатися нікчемний та бути вагомим аргументом в суді та перед Замовником?

Ваш коментар *

Відповіді юристів

Доброго дня, Ірина.

Будь яка угода вважаеться нікчемною виключно за рішенням суду, або недодержання форми правочину.

У вашому випадку, на запитання відповість Господарський суд.

Зв'язатися з юристом
Nikjlay Kasyanov, місто Дніпро
Телефон:[email protected]
Skype:yurist4201
ICQ:[email protected]
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Дого
вірна. Минімальна вартість 200 грн. Монобанк картка № 4441114441485610 Рекомендую всем открыть Счёт
В этом банке, выгодно, и просто. Вот по этой ссылке https://monobank.ua/r/f955dT

Доброго вечора. Нікчемним є договір, недійсність якого прямо встановлена в законодавстві. Тобто це договір з рядом ознак, при наявності яких, за законодавством, договір має вважатись недійсним з моменту його укладення. Оспорюваний правочин-правочин, дійсність якого можна оспорювати в суді. Наявність цілого ряду помилок при укладенні та виконанні договору є вагомою підставою для визнання даного договору недійсним судом в разі подання відповідного позову.

Графа "об'єм", можливо, дублює графу "одиниця вимірювання" а, можливо, є показником кількості одиниць вимірювання конкретних робіт для оплати, причому в графі "одиниця вимірювання" просто вказано одиниці, в яких прийнято вимірювати ті чи інші роботи. Об'єм кожної роботи в даному випадку міг вважатись достатнім для виконання комплексу робіт за даним договором підряду. Просто в даному випадку він міг бути не визначеним в договорі, але підрозумівалось, що об'єм робіт має бути достатнім для досягнення цілі за даним договором. В договорах часто, звісно, не всі графи заповнюються. Незаповненість однієї графи не має наслідком нікчемність договору, проте може слугувати підставою подання в суд позову про визнання недійсним правочину, якщо незаповненість графи мала наслідком виникнення спору. За статтею 217 Цивільного кодексу України, недійсність окремої частини правочину не має наслідком недійсності інших його частин і правочину в цілому, якщо можна припустити, що правочин був би вчинений і без включення до нього недійсної частини.

В цивільному кодексі є стаття наступного змісту стосовно помилок при укладенні правочину.

Стаття 229. Правові наслідки правочину, який вчинено під впливом помилки

1. Якщо особа, яка вчинила правочин, помилилася щодо обставин, які мають істотне значення, такий правочин може бути визнаний судом недійсним.

Істотне значення має помилка щодо природи правочину, прав та обов'язків сторін, таких властивостей і якостей речі, які значно знижують її цінність або можливість використання за цільовим призначенням. Помилка щодо мотивів правочину не має істотного значення, крім випадків, встановлених законом.

2. У разі визнання правочину недійсним особа, яка помилилася в результаті її власного недбальства, зобов'язана відшкодувати другій стороні завдані їй збитки.

Сторона, яка своєю необережною поведінкою сприяла помилці, зобов'язана відшкодувати другій стороні завдані їй збитки.

Що ж до позову підрядника стосовно неоплати замовником робіт за договором, то замовник зобов'язаний оплатити роботи, про виконання яких він домовився з підрядником і які були фактично виконані. Сам графік як додаток до договору і договір можуть слугувати письмовими доказами в суді. Доказова сила документу при наявності помилок в його тексті є невеликою. Кожна із сторін мають право ініціювати розірвання цього договору за згодою сторін або в судовому порядку.

Зв'язатися з юристом
Босак (Бандурка) Назарій Орестович, місто Львів
ICQ:581230319
Сказати Дякую +15 грн

Вартість послуг: Надання розгорнутої правової консультації, юридичних порад, правової інформації та юридичних роз'яснень, праця з документами правового характеру, юридично-претензійна робота, зроблення правового висновку, ведення правничого супроводу, загальна правова робота по судовому розгляду, відстоювання інтересів громадянина в органах виконавчої влади, деякий захист клієнта від проступків, робота по відносинах клієнта із судово-правоохоронними органами тощо-150 грн. за годину безпосередньо праці.



Типові договориБланки договорів



Розділи консультації

Активні юристиАктивні юристи

не в мережі
Фото користувача
Яцюк наталія
м. Київ
відповідей за тиждень: 5
Телефон: +38 (098) 414-65-40
Телефон: 0637323860
не в мережі
Фото користувача
Nikjlay Kasyanov
м. Дніпро
відповідей за тиждень: 1
Телефон: [email protected]